3 redenen waarom digital assets nog niet zijn gestegen in 2022… nog niet
De lokale bodem

De lokale bodem zou bereikt kunnen zijn, er wordt een opwaartse trend verwacht voor digital assets mede door geopolitieke spanningen waar we nu middenin zitten. Na wekenlang de historische redenen te hebben uiteengezet waarom Poetin gelooft dat Oekraïne het westelijke deel van zijn land is, gaf de Russische president op 24 februari het bevel aan bijna 200.000 troepen om Oekraïne binnen te vallen. De VS, Europa en Oekraïne zelf beschouwen het Oost-Europese land als soeverein gebied.

De invasie heeft een reeks geopolitieke risico’s veroorzaakt die de regeringen van de wereldbevolking en de financiële markten flink onder druk zetten.

Sommige beleggers en investeerders geloven dat Bitcoin, de relatief nieuwe asset class, kan worden gebruikt als een hedge tegen inflatie en als een veilige haven in tijden van geopolitieke onrust. Waarom zijn digitale valuta’s begin maart 2022 niet van de grond gekomen, nu de inflatie woedt en het mondiale politieke landschap verslechtert tot een punt waarop het potentieel voor een nieuwe wereldoorlog op het hoogste niveau sinds 1945 staat?

Nieuwe asset class

Bitcoin kwam in 2010 op de markt, echter is de markt voor alternatieve digital assets nog nieuwer. Digital assets hebben pas de afgelopen vijf jaar de massa bereikt.

De introductie van Bitcoin-futures eind 2017 hielp de toonaangevende crypto mainstream te worden en stuwde de prijs naar meer dan $20.000. In 2010 werd Bitcoin verhandeld tegen vijf cent. Eind 2013 steeg de prijs naar een hoogtepunt van $1.135,45 om vervolgens terug te vallen onder de $1.000. De afgelopen jaren zijn de jaarlijkse bandbreedtes van Bitcoin ongelooflijk geweest:

– In 2017 was de range tussen $762,38 en $19.862
– In 2018 was de range tussen $3.158,10 en $17.224,62
– In 2019 was de range tussen $3.355,25 en $13.844,30
– In 2020 was de range tussen $3.925,27 en $29.301,78
– In 2021 was de range tussen $28.957,79 en $68.906,48

Tot nu toe, in 2022, lag de range voor digital assets tussen $33.076,69 en $47.937,17.
Hoewel de geopolitieke risico’s zijn toegenomen, hebben drie factoren de waarde van digital assets tot begin maart 2022 stevig onderdrukt. Het potentieel voor een stijging van de prijzen is echter aanwezig.

Dalende trend afgelopen maanden

Op 24 november bereikten de Bitcoin futures een recordhoogte van $69.355. Daarna kwam de prijs van Bitcoin in een negatieve spiraal terecht. Sindsdien heeft Bitcoin lagere hoogtes bewerkstelligd. Bitcoin Futures daalden naar een dieptepunt van $32.855 op 24 januari, toen de toonaangevende digital asset meer dan de helft van zijn waarde verloor. Sindsdien heeft de prijsactie, het laagste punt van 24 januari niet meer geschonden.

Drie redenen hebben een massale opwaartse trend in Bitcoin en andere digital assets in de weg gestaan in de afgelopen weken begin 2022.

1. Overheden houden van blockchain maar zijn geen fan van crypto ‘s

Speculanten en veel marktdeelnemers hebben digital assets omarmd als een mainstream asset class. Overheden behoren echter “nog” niet tot de voorstanders.

De kritiek draait om het illegale gebruik van anonieme valuta’s die onder de radar van overheidscontroles en wetshandhaving blijven. De onderliggende angst is dat digital assets het vermogen van de overheid verstoren om de geldhoeveelheid in te krimpen door een wettig betaalmiddel te onttrekken aan het wereldwijde financiële systeem.

Niettemin hebben overheden de blockchaintechnologie, die aan de basis ligt van digital assets, omarmd omdat het de essentie is van de Fintech revolutie, die de snelheid, efficiëntie en registratie van financiële transacties verhoogt. Tegelijkertijd zorgt de dreiging van digital assets om de geldhoeveelheid te controleren ervoor dat de regeringen de opkomende asset class van de meer dan 15.000 tokens die in cryptospace rondzweven tot nu toe verwerpen.

2. Neerwaartse ommekeer vanaf het hoogtepunt medio November

De twee toonaangevende digital assets, Bitcoin en Ethereum, zijn het afgelopen jaren zeer volatiel geweest. Op 10 november 2021 bereikten beide een historisch hoogtepunt en vervolgens volgde een neerwaartse ommekeer die ervoor zorgde dat de prijzen meer dan halveerden in waarde.
De ommekeer zorgde ervoor dat veel laatkomers in de digital asset markt geld verloren door te speculeren op Bitcoin en Ethereum. Na het ervaren van verliezen blijven talloze marktdeelnemers aan de zijlijn staan, zelfs nu de digital assets tekenen vertonen van een bodem.

3. Commodity’s als veilige haven?

Lang voordat digital assets bestonden, was goud de ultieme veilige haven. Maar toen Bitcoin en andere digital assets stegen naar hun hoogtepunten in november 2021, werden veronderstellingen gemaakt door veel beleggers dat een nieuwe veilige haven was opgedoken.

Vorige week handelde goud op een niveau van meer dan $1.970 per ounce, en is het nu voorbij de $2.000 gestegen. De technische positie van goud zorgt er waarschijnlijk voor dat verschillende marktdeelnemers het edelmetaal op dit moment verkiezen boven digital assets. Toch, gezien het gemak waarmee digital assets kunnen worden verplaatst in tijden van economische en/of politieke stress, is hun geschiktheid als vluchtkapitaal een goed voorteken voor de stijging van digitale assets. Digital assets zijn makkelijk transporteerbare, anonieme en liquide alternatieven voor andere assets.

De redenen waarom Bitcoin, Ethereum en andere digital assets dichter bij hun dieptepunten van 24 januari blijven dan hun hoogtepunten van 10 november zijn op dit moment begrijpelijk. De geopolitieke dynamiek is echter drastisch veranderd met de Russische invasie, waardoor de argumenten om digital assets te bezitten zijn versterkt.

Wij geloven dat we snel nieuwe hoogtepunten gaan zien in deze revolutionaire asset class.
Meer informatie over de mogelijkheden voor beleggen in digital assets? Neem contact met ons op via het contactformulier op de website.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact