Alles wat u moet weten over Bitcoin ETF’s
Een Bitcoin exchange-traded fund stelt beleggers in staat blootstelling te krijgen aan de grootste digital asset wat betreft marktkapitalisatie zonder daadwerkelijk Bitcoin te bezitten.

Een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) volgt de waarde van Bitcoin. ETF’s kunnen worden gekocht, verkocht en verhandeld op traditionele beurzen in plaats van op handelsplatformen voor digital assets. Het is een solide manier om reguliere beleggers Bitcoin-exposure te geven via een betrouwbare weg waar de traditionele investeerder al bekend mee is.

Exchange-traded funds zijn geen nieuwe uitvinding en komen veel voor in de financiële sector. ETF’s worden opgezet om prijsblootstelling te krijgen aan verschillende activa en industrieën, waaronder grondstoffen en valuta’s, of kunnen worden opgezet om zich te concentreren op bedrijven die milieuvriendelijk zijn of zich richten op diversiteit.

Momenteel bestaat er nog geen Bitcoin spot ETF in de Verenigde Staten, hoewel beleggers wel kunnen investeren in Bitcoin-futures-ETF’s. Het verschil tussen de twee is dat een spot Bitcoin-ETF wordt ondersteund door echte Bitcoin (BTC), terwijl Bitcoin-futures-ETF’s worden ondersteund door Bitcoin-derivaten. De toevoeging van een Bitcoin-ETF zou de beschikbare opties voor Amerikaanse investeerders uitbreiden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een Bitcoin ETF?

Hoewel er Bitcoin gekocht kan worden via digital asset-exchanges wordt er gesteld dat een ETF verschillende voordelen biedt. Hieronder worden er een aantal genoemd:

Gemak

Voor een ETF hoeft u niet te leren hoe u een crypto-wallet moet gebruiken of accounts moet openen voor crypto-transacties. Dit komt doordat gebruikers niet rechtstreeks eigenaar zijn van BTC, waardoor de belegger prijsblootstelling verwerft op een manier waar men meer vertrouwd mee is.

Portefeuille diversificatie

Een ETF kan meer dan één activa bevatten. Een Bitcoin-ETF kan daadwerkelijke BTC, Bitcoin-gerelateerde aandelen en andere activa als onderdeel van het fonds bevatten. Voor traditionele beleggers is een Bitcoin ETF een gemakkelijke manier om de aandelenportefeuille te diversifiëren met Bitcoin.

 

Hoewel deze voordelen aanzienlijk lijken, zijn er ook een aantal belangrijke zaken die als nadeel worden beschouwd:

Kosten

ETF’s hebben vaak beheervergoedingen in het fonds, wat betekent dat een percentage van het geld in de pool niet naar de investering gaat, maar om het bedrijf dat het fonds beheert te betalen.

Eigendom

Bij een ETF is er geen daadwerkelijk Bitcoin-eigendom: een Bitcoin-ETF kan niet worden ingewisseld voor andere digital assets, aangezien houders het activum niet bezitten maar alleen prijsblootstelling krijgen.

Beperkte handelstijden

Crypto kan 24/7 worden gekocht of verkocht, maar financiële beurzen zoals de New York Stock Exchange (NYSE) zijn alleen geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 16.00 uur Amerikaanse tijden. Als er van de ene op de andere dag een aanzienlijke beweging in de prijs van BTC is, kunt u er niets mee doen totdat de markt weer opengaat.

Onnauwkeurige prijsvaststelling

Een prijsstijging/-daling van Bitcoin wordt mogelijk niet in realtime weerspiegeld in de ETF-waarde, vooral als de ETF meerdere posities heeft.

Toegang tot Bitcoin ETF’s

Hoewel de VS een spot Bitcoin-ETF nog moet goedkeuren, bestaat deze in andere landen al. De groeiende populariteit van de digital asset-industrie heeft verschillende providers in staat gesteld om een ​​Bitcoin exchange-traded fund in andere landen uit te geven.

Bekende voorbeelden in Europa zijn 21Shares Bitcoin ETP & VanEck Bitcoin ETN.

Hoewel er geen spot Bitcoin-ETF in de Verenigde Staten is goedgekeurd, zijn er Bitcoin-futures-ETF’s en manieren om te beleggen in ETF’s die zich richten op Bitcoin gerelateerde bedrijven. Deze ETF’s kunnen bedrijven bevatten die beleggen in Bitcoin zoals Tesla (TSLA) of die de Bitcoin mining infrastructuur ondersteunen.

Bitcoin ETF toekomst in de VS

Veel beleggers kijken naar de Verenigde Staten om echt enthousiast te worden over een Bitcoin exchange-traded fund. Het verkrijgen van goedkeuring door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is een uitdaging gebleken, met meer dan een dozijn aanvragen die de afgelopen jaren zijn afgewezen. Lang leek het erop dat er niets ten goede zou veranderen, al ziet het er anno 2022 iets anders uit.

De SEC stond het eerste Bitcoin futures exchange-traded fund toe in oktober 2021, de Pro Shares Bitcoin Strategy ETF. Die vooruitgang heeft de hoop van verschillende digital asset-investeerders doen herleven, maar op het moment van schrijven zijn de verwachtingen op goedkeuring voor een spot Bitcoin ETF nog steeds laag.

GrayScale Investments had gehoopt zijn Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een spot Bitcoin ETF, maar de SEC verwierp zijn aanvraag evenals de aanvraag van Bitwise voor een spot Bitcoin ETF op 29 juni 2022.

Hoewel er enkele bedrijven zijn die opnieuw aanvragen bij de SEC hebben ingediend voor goedkeuring van Bitcoin-ETF’s, lijkt het onwaarschijnlijk dat Amerikaanse investeerders in de nabije toekomst toegang zullen hebben tot een spot Bitcoin-ETF.

Elke belegger heeft andere behoeften en verwachtingen. Een Bitcoin-ETF vertegenwoordigt bijvoorbeeld geen BTC-eigendom, maar biedt alleen prijsblootstelling. Een ETF kan nuttig zijn voor diegenen die de voorkeur geven aan een passieve prijsblootstelling, gebruikers die op hun hoede zijn voor Bitcoin, of voor aandelen handelaren die hun portefeuilles gemakkelijk willen diversifiëren. Aan de andere kant is het bezitten van Bitcoin goed voor degenen die regelmatig willen handelen, BTC als valuta willen uitgeven of zich dieper in digital assets willen verdiepen door middel van handel of andere middelen. Iedereen kan Bitcoin kopen bij een beurs of geldautomaat nadat men zijn identiteit heeft geverifieerd, terwijl een spot Bitcoin-ETF nog SEC-goedkeuring moet krijgen.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact