Bitcoin, 3 vooroordelen ontkracht
“Bitcoin wordt veelal gebruikt door criminelen en wordt voornamelijk gebruikt voor witwaspraktijken”

Bitcoin heeft een reputatie als middel voor criminele transacties en witwaspraktijken. Echter wordt de overgrote meerderheid van het handelsvolume van digital assets hedendaags niet “meer” gebruikt voor criminele activiteiten. Volgens Chainalysis, een on-chain data-analyse bedrijf vertegenwoordigde criminele activiteit in 2019 2,1% van alle digital asset-transactievolume (ongeveer $ 21,4 miljard aan overdrachten). In 2020 daalde het criminele aandeel van alle digital assets-activiteiten tot slechts 0,34% ($ 10,0 miljard aan transactievolume). In 2021 bestaan transacties met illegale adressen slechts uit 0,15% van het totale transactievolume van digital assets.

Wanneer dit wordt vergeleken met fiat-valuta is dit gegeven een schijntje. De Verenigde Naties zegt dat er tussen de 2% en 5% van het wereldwijde Bruto Binnenlands Product ($ 1,6 tot $ 4 biljoen) per jaar verband houdt met het witwassen van geld en illegale activiteiten. Dit betekent dat criminele activiteiten met behulp van cryptocurrency-transacties in verhouding veel kleiner zijn dan bij fiat-valuta en het gebruik ervan jaar na jaar afneemt. In de afbeelding hieronder is te zien dat in de beginjaren van digital assets wel veel sprake was van illegale activiteiten.

“Bitcoin gebruikt te veel onnodige elektriciteit”

De Bitcoin-blockchain heeft een slechte reputatie bij milieuactivisten en critici omdat het proof-of-work (PoW)-mechanisme dat wordt gebruikt om transacties te valideren, algemeen wordt bestempeld als een technologie met een enorme ecologische voetafdruk.

Enkele van de meest aangeprezen onderzoeken die het stroomverbruik van Bitcoin bekritiseren, zijn afkomstig van de Universiteit van Cambridge, die de jaarlijkse stroomafname van Bitcoin op meer dan 121 TeraWattuur (TWH) vastlegt. Hierdoor staat Bitcoin volgens Cambridge in de top 30 van elektriciteitsverbruikers wereldwijd. Als Bitcoin een land was, zou het volgens de Cambridge-gegevens zelfs meer energie verbruiken dan Nederland of Pakistan.

De mede-oprichter van altcoin Cardano, Charles Hoskinson heeft zich meermaals negatief getuit over het energieverbruik van Bitcoin  waarin hij verklaarde: “Het energieverbruik van Bitcoin is meer dan verviervoudigd sinds het begin van zijn laatste piek in 2017 en het zal erger worden omdat energie-inefficiëntie is ingebouwd in het DNA van Bitcoin. De ecologische voetafdruk van Bitcoin zal exponentieel slechter worden, want hoe meer de prijs stijgt, hoe meer concurrentie er is om de valuta en dus hoe meer energie het verbruikt.” Het lijkt erop dat Charles Hoskinson zijn eigen straatje probeert schoon te vegen voor Cardano.

Uit nieuw onderzoek van adviesbureau Valuechain blijkt dat eerdere energieanalyses van Bitcoin onvolledig, onnauwkeurig en oneerlijk bevooroordeeld zijn ten nadele van digital assets.

Uit dit onderzoek blijkt dat de blockchain van Bitcoin bijna de helft van de jaarlijkse energie verbruikt ten opzichte van eerdere schattingen, tevens blijkt ook dat Bitcoin 56 keer energiezuiniger is dan het huidige banksysteem. Het zet vraagtekens bij de milieugerichte kwesties tegen Bitcoin. De publicatie beweert dat eerdere energieanalyses van Bitcoin – inclusief het eerdergenoemde onderzoek van de Universiteit van Cambridge – onvolledig, onnauwkeurig en oneerlijk bevooroordeeld waren tegen crypto. Valuechain bekritiseerde bijvoorbeeld specifiek een document van de centrale bank met de titel  “The Carbon Footprint of Bitcoin” waar de vergelijking werd gemaakt van Bitcoin met het gebruik van debitkaarten – wat enkel een klein element is binnen traditioneel bankieren.

In de afbeelding hieronder is te zien dat de Bitcoin elektriciteit consumptie niet in verhouding blijkt wanneer dit vergeleken wordt met het traditionele bankwezen. Ook het mijnen van Goud is minimaal een keer zo energie intensief.

 

 

“Bitcoin is niks anders dan de Tulpenmanie”

Bitcoin wordt door criticasters weleens vergeleken met de Tulpenmanie uit de 17e eeuw. Waarom klopt dat niet? Hieronder een uiteenzetting waarom dit in onze ogen zeker niet geval is. Er zijn een aantal fundamentele kenmerken van Bitcoin welke deze onderscheiden van tulpen en de “Tulpengekte”.

  1. Een Bitcoin is echt schaars

De waarde van tulpen was niet gebaseerd op een vastgestelde omvang. De bollen konden onbeperkt worden gepoot. Dat is niet het geval bij Bitcoin. Slechts 21 miljoen Bitcoin kunnen er maximaal worden uitgegeven. Bitcoin zijn echt schaars, Tulpen waren schijnschaars. Er bestaat een algehele consensus over de limiet van Bitcoin, wat sinds 2008 in de broncode van Bitcoin is opgenomen. 21 Miljoen Bitcoin is de limiet.

  1. Een Bitcoin kun je ook in partjes verkopen

Een tulp kun je niet in stukken hakken en hierna verkopen. Een Bitcoin wél. Transacties worden in decimalen uitgevoerd. In de Gouden Eeuw wilde niemand 0,0032784 tulp accepteren. Een Bitcoin is op te delen in honderdmiljoen eenheden, ook wel Satoshis genoemd. De schaalbaarheid van Bitcoin is één van de karakteristieken wat Bitcoin uniek maakt.

  1. Bitcoins zijn altijd leverbaar

Een Bitcoin is overal te kopen of te verkopen waar een internetverbinding is. In de tulpentijd waren er handelaren die met voorkennis de handelsvoorraad konden beïnvloeden en daarmee de prijs. Dít verschil in levertijd en beschikbaarheid maakt waarom je Bitcoins niet met tulpen kunt vergelijken.

  1. Bitcoins zijn geoormerkt

Bitcoins moeten door alle protocol deelnemers (Validators) worden goedgekeurd voor ze op de markt komen. Alle Bitcoins worden gevalideerd in de Bitcoin blockchain voor ze verhandeld dan wel opgeslagen kunnen worden in een digitale kluis. Tulpen konden terstond worden verkocht zonder een oké-stempel. Democratische controle was er niet.

  1. Bitcoins verrotten niet

Een Bitcoin kun je niet vervalsen omdat zijn bestaan wordt goedgekeurd door de gemeenschap. Je kunt een Bitcoin stelen, maar de cijfercode is een goudgerande stempel die door de Bitcoin-gemeenschap algemeen is geaccepteerd. Tulpen kunnen van binnen verrot zijn, terwijl u er wel de hoofdprijs voor moet betalen. Bitcoins bestaan uit enen en nullen, niet uit grondstoffen die na een tijdje in stof vergaan.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact