Crypto-volatiliteit
De correctie van afgelopen maanden is zeker niet de eerste keer dat crypto een significante neergang heeft gezien – en deze zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn.

Recente krantenkoppen over digital assets hebben het afgelopen jaar aanzienlijke prijsdalingen benadrukt. In november 2021 bereikte Bitcoin (BTC) een recordhoogte van meer dan $ 68.000, en de huidige prijs schommelt rond de $ 20.000, een steile daling. De cryptomarkt ervaart over het algemeen een aanzienlijke volatiliteit en vele digital assets zijn met meer dan 70% gedaald ten opzichte van hun hoogste punt. Sommige traditionele beleggers verklaren dit als de “dood van crypto”. Maar is dit echt zo? In dit blogartikel geven wij inzicht in de historische cycli en prijsbewegingen van Bitcoin om perspectief en context te krijgen en de juiste verwachtingen te stellen voor toekomstige prijsbewegingen.

Een overzicht van cryptovaluta en marktvolatiliteit

Volatiliteit is niets nieuws voor digital assets en zou eigenlijk te verwachten zijn. Er zijn tot nu toe zes perioden van aanzienlijke daling van Bitcoin geweest sinds de lancering van Bitcoin in 2009.

  • Juni 2011: De prijs van Bitcoin daalde met 99% van zijn hoogtepunt.
  • Augustus 2012: Bitcoin daalde 56% van zijn hoogtepunt.
  • April 2013: Bitcoin daalde 83% van zijn hoogtepunt.
  • December 2013: Bitcoin daalde 50% van zijn hoogtepunt.
  • December 2018: Bitcoin daalde 84% van zijn hoogtepunt

 

De eerdere crashes werden veroorzaakt door de marktcycli die vaker worden gezien bij een nieuwe asset class. De crash van december 2013 vond plaats omdat China Bitcoin-mining verbood, terwijl de crash van 2018 direct na de ICO-rage (initial coin offering) kwam die eindigde in het mislukken van veel (altcoins) alternatieve digital assets.

De voordelen van een bearmarkt

Bearmarkten zijn van alle tijden. Tijdens de dotcom-crash in het jaar 2000 gingen veel op internet gebaseerde bedrijven failliet. De ICO-boom in digital assets in 2017 leidde ertoe dat veel tokens werden gelanceerd en verhandeld op crypto-exchanges, waarvan vele geen nut of bestaansrecht hadden. De prijscrash van 2018 leidde ertoe dat veel van deze onrendabele en onmogelijke projecten faalden, terwijl legitieme projecten en bedrijven konden overleven en groeien tijdens de langdurige crypto-bearmarkt.

De kans is groot dat er in deze bearmarkt ook een gelijkaardige afname plaatsvindt van verschillende projecten en protocollen. Het is daarom van groot belang om grondig onderzoek te doen alvorens te investeren: Wat is de Use case van het project? Welk probleem proberen ze op te lossen? Welk team en bijbehorende funding zit achter het project en welke concurrentie kent het project?

Veel beleggers voelen zich aangetrokken tot activa die de aandacht trekken van de media en sociale mediaplatforms. Vaak zullen individuen in activa beleggen op basis van aandacht of emotie. We hebben hiervan uitvoerig bewijs gezien tijdens de markten van 2020 en 2021, toen aandelen zoals GameStop (GME) in korte tijd met 1.000% stegen, niet op basis van een verbetering van de fundamentele gegevens, maar doordat markthandelaren die de aandelenprijs opstuwden en het aandeel gingen ophypen op sociale mediaplatforms zoals Twitter en Reddit.

Bij het analyseren van de fundamentele statistieken van aandelen zullen veel analisten kijken naar cijfers zoals de koers-winstverhouding (P/E), koers-omzet (P/S), winstrapporten en vrije kasstroom (FCF).

Bij het analyseren van de fundamentele statistieken van een digital-asset, kijken analisten naar statistieken zoals Tokenomics, white papers, on-chain analyses alsmede ontwikkelingsactiviteiten op GitHub. Deze fundamentele eigenschappen van crypto-activa geven investeerders waardevolle inzichten in de beveiliging, het gebruik en de groei van een project.

De langetermijnbelegger in digital assets kan profiteren van deze prijsdalingen en de mogelijkheid gebruiken om zijn bezit te vergroten. Hoewel de prijs een belangrijke maatstaf is voor handelaren en speculanten, kan het een nadelige factor zijn voor de langetermijn investeerder. In plaats van zich zorgen te maken over de prijsdaling, moeten degenen die geloven in de onderliggende technologie en real-world use cases van cryptotechnologie begrijpen dat de recente volatiliteit niet abnormaal is in de wereld van crypto beleggers. Volatiliteit zal zeker blijven bestaan naarmate de crypto-economie groeit en volwassen wordt, waarbij opgemerkt moet worden dat bij het meer volwassen worden van de markt, de schommelingen doorgaans minder heftig zullen zijn.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact