De crash van LUNA en UST uitgelegd
De eerste tekenen voor de ondergang van Terra (LUNA) werden zichtbaar toen UST deposito’s op Anchor zich begonnen te ontkoppelen van de US dollar

De Terra-geldmachine is donderdag 12 mei 2022 volledig in elkaar gestort. De UST stablecoin blijft voor de vierde dag op rij diep onder 1 dollar. LUNA, de zustertoken van UST , is meer dan 99.99% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt in 2022 ($ 116.74). De volledige mislukking van een groot project van Decentralized Finance (DeFi) is een belangrijke les in de systeemrisico’s van algoritmische stablecoins.

Begrijpen waarom UST de afgelopen week instortte gaat gepaard met het begrijpen van het Anchor leenprotocol

De volledige crash van LUNA begon op het gedecentraliseerde DeFi protocol Anchor.

Anchor biedt marktleidende rendementen tot 20% APY op jaarbasis aan gebruikers die hun UST op het platform storten. Voordat UST zaterdag 7 mei laat begon te dalen was Anchor de thuisbasis van 75% van de circulerende voorraad van UST. Dat is $ 14 miljard dollar aan UST op een totale circulerende voorraad van $ 18 miljard dollar.

Met zoveel UST vastgezet in het Anchor protocol werd het duidelijk dat de meeste investeerders de stablecoin kochten met als enige doel gebruik te maken van de relatief stabiel lijkende 20% APY op UST . Afhankelijk van wie je het vraagt, was de relatie van Anchor met UST ofwel een ingenieus mechanisme om bruikbaarheid te creëren voor de prille stablecoin UST.

Volgens critici waren de hoge rendementen van Anchor onhoudbaar – kunstmatig in stand gehouden door Terraform Labs (TFL) en zijn grote geldschieters. Een daling van het rendement zou volgens hen UST-depositohouders ertoe hebben aangezet Anchor (en UST) te ontvluchten op zoek naar een hoger rendement.

Het systeem leek op dat van een jonge Uber, waar durfkapitalisten de ritprijzen van mensen subsidieerden in een poging om op lange termijn marktdominantie te verwerven. In plaats van goedkopere taxitarieven werden opgeblazen Anchor-rendementen gebruikt om mensen in het UST-ecosysteem te trekken – hopelijk voor altijd. Het probleem was, volgens critici, dat de Terraform Labs het zich niet kon veroorloven om investeerders zo lang te subsidiëren. Op een gegeven moment zou het geld opraken, en daarmee ook de klanten van Anchor (en de bereidwillige houders van UST).

Hoewel Anchor nooit gedwongen werd om de APY te sterk te verlagen, daalden de UST-deposito’s tot begin deze week scherp, van $ 14 miljard tot slechts $ 3 miljard. Zoveel geld dat wegvloeit uit Anchor van UST duidt op een groot verlies aan vertrouwen in het hele Terra-protocol. Met weinig andere toepassingen voor UST buiten Anchor, eindigden de meeste opnames van het platform waarschijnlijk op de open markt.

 

Zoals te verwachten was heeft de massale uitstroom UST uit Anchor naar de open markt bijgedragen aan de verkoopdruk op het Terra-ecosysteem.

UST, een zogenaamde algoritmische stablecoin, werkt samen met LUNA, om een prijs rond $1 te handhaven met behulp van een aantal onderliggende mechanismen. In theorie moeten deze mechanismen ervoor zorgen dat er 1 UST ten alle tijde kan worden gebruikt om $1 aan LUNA te kopen.

De massale verkoopdruk van UST leidde tot scherpe prijsdalingen van zowel LUNA als UST. Uiteindelijk werd de marktkapitalisatie van LUNA voor het eerst kleiner dan die van UST. Toen er niet langer $1 aan LUNA beschikbaar was voor elke $1 aan UST, vreesden sommige oplettende handelaren dat het hele systeem insolvent zou kunnen worden (omdat UST-houders geen duidelijke manier zouden hebben om te “cashen” naar LUNA in het geval van een grootschalige bankrun). Of deze vrees terecht was of niet, het is voor te stellen dat de psychologische impact van een duikvlucht in de koersen voor nog meer verkoopacties zal zorgen.

Om de prijs van UST te ondersteunen heeft de Luna Foundation Guard (LFG), Terra’s officiële foundation, meer dan $2 miljard gestort in Bitcoin (BTC) reserves om het mechanisme achter de stablecoin UST kracht bij te zetten.

Do Kwon, de founder van LUNA, begon de afgelopen maanden BTC van de markt op te kopen in een poging om de UST te steunen, zal de koppeling ooit verdedigd moeten worden.
In zijn eerste (en misschien laatste) test van dit mechanisme, “leende” de Luna foundation voor miljarden dollars aan reserves aan professionele market makers, waarbij de blockchainportefeuilles van LFG bijna volledig werden leeggezogen in het proces.

Nu LFG worstelt om zijn lege reserves aan te vullen met nieuwe investeerders zijn market makers op een zoektocht om de UST’s koppeling actief te verdedigen door reddingskapitaal in te zetten op beurzen en liquiditeitspools.

Terwijl het reddingskapitaal uit Terra’s reserves met bescheiden succes de prijzen van UST en LUNA op dinsdag omhoog stuwde, waren de prijzen van beide assets extreem volatiel te noemen.

Op dit moment waren alle kansen op een soepel herstel van UST verdwenen. Zelfs toen Do Kwon op Twitter aankondigde dat er een reddingsplan voor UST’s in de maak was leek het vertrouwen van de markt in het project tot een dieptepunt te zijn gedaald. Op een gegeven moment daalde LUNA – eerder dit jaar geprijsd op meer dan $ 120 – tot onder de 1$. UST daalde voor korte tijd tot onder de 30 cent wat leidde tot de vraag of de “stabiele” munt ooit nog in staat zal zijn om zijn stabiliteit te herwinnen.

 

Veel van de honderden miljoenen dollars in Bitcoin die zijn gebruikt om UST te redden zijn begin deze week rechtstreeks aan de markt verkocht.

Grafieken van on-chain data van BTC bevestigen dit en tonen enorme volumepieken op 9-10 mei toen Terra’s reserves voor het eerst werden ingezet. Hoewel Terra niet verantwoordelijk is voor het geheel van deze pieken zouden miljarden dollars aan vrijgemaakte Terra reserves zeker een impact hebben gehad.

Terra’s BTC reserve dumps hebben waarschijnlijk verkoopdruk toegevoegd aan een reeds tumultueuze markt.

De impact van UST op de bredere markt is een belangrijk gegeven temidden van alle chaos van deze week. Het herinnert de markt eraan waarom stablecoins – die de basis vormen van DeFi – niet alleen een risico vormen voor individuele handelaars, maar ook systeemrisico’s met zich meedragen voor het hele ecosysteem binnen cryptocurrency als ze niet op een verantwoorde manier worden beheerd.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact