Rechtszaken tegen Coinbase en Binance schudden de Cryptomarkt op
Beschuldigingen van bedrog en misleiding

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen cryptocurrency-platform Coinbase, de tweede rechtszaak in twee dagen tegen een grote crypto-beurs. Dit markeert een dramatische escalatie in de handhaving tegen de industrie en kan een ingrijpende verandering teweegbrengen in een markt die grotendeels buiten de regulering opereerde.

Op maandag nam de SEC Binance, ‘s werelds grootste cryptocurrency-beurs, onder vuur. De SEC beschuldigt Binance en CEO Changpeng Zhao van het opereren van een “web van misleiding”. In de klacht die is ingediend bij de federale rechtbank in Manhattan, beweert de SEC dat Coinbase sinds minstens 2019 miljarden dollars heeft verdiend door te fungeren als tussenpersoon bij crypto-transacties, terwijl het zich onttrok aan de openbaarmakingsvereisten die bedoeld zijn om investeerders te beschermen.

Bitcoin als begunstigde

De SEC stelt dat Coinbase minstens 13 crypto-activa heeft verhandeld die effecten zijn en geregistreerd hadden moeten worden, waaronder tokens zoals Solana, Cardano en Polygon.

Oanda senior marktanalist Ed Moya zei dat de SEC “lijkt te spelen met crypto-beurzen” en omdat de meeste beurzen een scala aan tokens aanbieden die werken op blockchain-protocollen die worden aangepakt door regelgevers, “lijkt dit nog maar het begin te zijn”. De toonaangevende cryptocurrency bitcoin heeft paradoxaal genoeg geprofiteerd van de handhavingsmaatregelen. “De SEC maakt het bijna onmogelijk voor verschillende altcoins, wat er eigenlijk voor zorgt dat sommige crypto-handelaren terugkeren naar bitcoin”, legde Oanda’s Moya uit.

Regulering en beperkingen

Crypto-bedrijven betwisten dat tokens voldoen aan de definitie van een effect, stellen dat de regels van de SEC vaag zijn en dat de SEC zijn bevoegdheid overschrijdt door te proberen hen te reguleren. Toch hebben veel bedrijven hun naleving versterkt, producten opgeschort en hun activiteiten buiten het land uitgebreid als reactie op de handhavingsmaatregelen.

Opgericht in 2012, bediende Coinbase onlangs meer dan 108 miljoen klanten en eind maart had het $130 miljard aan klantencrypto-activa en -fondsen op zijn balans staan. Transacties genereerden vorig jaar 75% van de netto-omzet van $3,15 miljard. De rechtszaak van de SEC op dinsdag vraagt om civiele boetes, het terugvorderen van onrechtmatig verkregen winsten en een gerechtelijk bevel.

Op maandag beschuldigde de SEC Binance ervan handelsvolumes op te blazen, klantengelden om te leiden, activa onjuist te mengen, Amerikaanse klanten niet te beperken op zijn platform en klanten te misleiden over de controlemaatregelen. Binance beloofde zich krachtig te verdedigen tegen de rechtszaak, die volgens hen het “verkeerde en bewuste weigeren” van de SEC weerspiegelde om duidelijkheid te verschaffen aan de crypto-industrie.

Na de rechtszaak haalden klanten ongeveer $790 miljoen weg bij Binance en zijn Amerikaanse dochteronderneming, aldus Nansen. Op dinsdag diende de SEC een verzoek in om de activa van Binance.US, de Amerikaanse dochteronderneming van Binance, te bevriezen.

“Het is belangrijk om op te merken dat recente reguleringsmaatregelen gericht zijn op het waarborgen dat bedrijven in de cryptocurrency-industrie voldoen aan effectenwetten en investeerders beschermen – dat zal altijd hun doel zijn”, zei Joshua Chu, Group Chief Risk Officer bij blockchain-technologiebedrijven XBE, Coinllectibles en Marvion.

“Deze gebeurtenissen zullen uiteindelijk leiden tot een meer stabiele en betrouwbare industrie, wat kan helpen om meer institutionele investeerders en bredere adoptie aan te trekken.”

De omzet van miners is afkomstig uit twee bronnen: de beloning van het protocol voor het vinden van een block en de transactiekosten die voor alle transacties in dat block zijn betaald. Bij elke halvering wordt de winstmarge van miners onder druk gezet, omdat de beloning van het protocol wordt gehalveerd, waardoor de concurrentie tussen miners toeneemt. Dit kan leiden tot het stoppen van sommige miners of het zoeken naar goedkopere energiebronnen, omdat het minen niet langer winstgevend is.

In het verleden heeft deze ontwikkeling bijgedragen aan de verduurzaming van het Bitcoinnetwerk. Het gebruik van groene energiebronnen helpt de CO2-uitstoot van het netwerk te verminderen en draagt bij aan een duurzamere toekomst voor de sector.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact