Van $ 26 miljard naar niets: de opkomst en ondergang van SBF en FTX
Het einde voor Sam Bankman-Fried en FTX

Het vermogen van Sam Bankman-Fried (SBF) verdampte deze week samen met zijn bedrijven – in combinatie met miljarden aan activa van klanten.

Temidden van de ineenstorting van FTX deze week, is oprichter en CEO Sam Bankman-Fried (SBF) getransformeerd van een icoon in de crypto-industrie naar een fraudeur, verantwoordelijk voor potentieel miljarden dollars aan klantverliezen. Het FTX handelsplatform kreeg te maken met een liquiditeitscrisis en heeft activa van klanten misbruikt om handelsverliezen te dichten. Bloomberg ‘s Billionaires Index meldt dat de activa van Bankman-Fried in waarde is gedaald van $16 miljard aan het begin van vorige week tot feitelijk niets op het moment van schrijven van dit artikel. Bloomberg schrijft dat de meeste van zijn activa vastzit in verschillende bedrijven.

Het aanzienlijke fortuin van SBF werd dit voorjaar geschat op $26 miljard, voordat de markt instortte. Bloomberg beschreef het persoonlijke verlies van deze week als “een van de grootste vernietigingen van rijkdom ooit in de geschiedenis”. Aangenomen wordt dat FTX een gat van enkele miljarden dollars in zijn balans heeft. Het handelsplatform zou geld van klanten hebben gebruikt om verliezen bij SBF’s investeringsbedrijf Alameda Research te dekken, voordat deze week FTX een liquiditeitscrisis doormaakte toen gebruikers geld opnamen en de waarde van FTX’s FTT-token crashte. SBF nam kort na deze bankrun ontslag als CEO.

De opkomst van FTX

Sam Bankman-Fried richtte Alameda op in 2017 en profiteerde enorm van arbitrage-handelsstrategieën voordat hij FTX oprichtte in 2019. Zijn aanzien in de cryptowereld begon te toe te nemen in 2020, toen hij werd aangeprezen als een ” crypto-redder ” voor het helpen van SushiSwap nadat de oprichter van die gedecentraliseerde beurs (DEX) vluchtte en de community in de steek liet.

FTX groeide snel en geleidelijk tot begin 2021, waarbij het handelsvolume aanzienlijk toenam. Toen er naamsbekendheid werd verweven via allianties met sport en beroemdheden kwam dit in een stroomversnelling. In een paar maanden tijd had FTX de Miami Heat-arena gesponsord in een 19-jarige deal van $ 135 miljoen dollar, evenals esports-club Team SoloMid in een 10-jarige deal van $ 210 miljoen. Topatleten zoals Tom Brady, Steph Curry en Naomi Osaka sloten zich aan, verschenen in FTX-commercials en onderschreven crypto voor een steeds breder publiek. De Super Bowl-commercial van FTX dit jaar met in de hoofdrol komiek Larry David heeft de populariteit van het handelsplatform alleen maar bevorderd.

FTX haalde enorme hoeveelheden geld op bij investeerders: een serie B van $ 1 miljard in juli 2021, $ 421 miljoen in oktober 2021 en nog eens $ 400 miljoen afgelopen januari. FTX werd gewaardeerd op $ 32 miljard vanaf de meest recente verhoging in januari. Het vermogen en de beroemdheid van SBF namen beide snel toe.  Hij vierde zijn succes door met topatleet Tom Brady en model Gisele Bündchen, destijds de vrouw van Brady, op het podium geïnterviewd te worden op FTX’s eigen Crypto Bahamas-conferentie, waar ook Bill Clinton en Tony Blair te zien waren.

Bankman-Fried onderschrijft de theorie van effectief altruïsme, waarbij hij in wezen probeert zoveel mogelijk te verdienen via FTX en cryptohandel om uiteindelijk alles weg te geven en de wereld ten goede te komen. Hij zei ook dat hij in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024 tot $ 1 miljard aan politieke donaties zou kunnen uitgeven, maar kwam uiteindelijk terug van die bewering.

Toen de crypto-industrie eerder dit jaar struikelde, kwam hij heel publiekelijk tussenbeide om insolvente bedrijven als Voyager Digital en BlockFi, die blootstelling hadden aan Terra’s UST en LUNA, te “redden”.

De val van Bankman en FTX

Al snel hierna heeft FTX en zijn gelieerde bedrijven faillissement aangevraagd. Potentiële miljarden dollars aan activa van klanten zitten nu grotendeels vast in de beurs en kunnen voor zeer lange tijd vastzitten in faillissementsprocedures. Bovendien onthullen verschillende cryptobedrijven, waaronder BlockFi, (gister het faillissement aangevraagd) de omvang van hun blootstelling aan FTX, waardoor de olievlek steeds groter wordt waarbij FTX-schade aan de cryptomarkt heeft toegebracht.

Op dit moment worden Bankman-Fried en FTX worden onderzocht door ten minste vijf verschillende Amerikaanse regelgevende instanties: de Securities and Exchange Commission, het ministerie van Justitie, de Commodity Futures Trading Commission, de Texas State Securities Board en het California’s Department of Financial Protection and Innovation.

De gevolgen voor digital assets van het FTX-saga.

Het FTX debacle ligt nog vers in ons geheugen en waarschijnlijk is de schokgolf nog steeds op weg om ook andere cryptobedrijven omver te werpen. Maar we kunnen nu al de balans opmaken en inschatten wat de gevolgen zullen zijn voor Bitcoin (BTC). Jaran Mellerud, een digital asset onderzoeker uit Noorwegen, zette drie van deze gevolgen op een rij.

Bitcoin stuit op strengere regelgeving

Een voor de hand liggend gevolg is dat wet- en regelgevers nu extra zullen gaan focussen op de crypto-industrie. Sam Bankman-Fried (SBF), de ex-CEO van FTX, was lange tijd een boegbeeld van de crypto-industrie. Amerikaanse regelgevers vertrouwden hem, mede omdat hij nauw met hen samenwerkte. Ook deed hij grote donaties aan de Democratische partij. Dat vertrouwen is nu geschonden, zo stelt Mellerud.

Grote investeerders zullen minder interesse in crypto hebben

Mellerud gaat verder met de benoemen dat SBF niet alleen geliefd was bij regelgevers, ook grote institutionele investeerders zagen hem als een betrouwbaar persoon. Nu SBF het vertrouwen bij deze investeerders heeft geschaad is de kans groter dat de investeerders liever aan de zijlijn blijven staan. Dat de interesse vanuit deze hoek af zal nemen door de acties van FTX kan negatieve gevolgen hebben op de hele industrie. Hoe groot deze gevolgen zullen zijn blijft afwachten.

Bullish voor Bitcoin:

Investeerders hebben genoeg van scams. Niet alles is overigens negatief in dit verhaal. Mellerud benadrukt dat dit de gehele ondergang van FTX namelijk helemaal niets met Bitcoin te maken had. “Fundamenteel betekende FTX niets voor Bitcoin. Sam Bankman-Fried heeft zelfs verklaard dat hij niet van Bitcoin houdt,” aldus de onderzoeker. Hij voegt hieraan toe:

“Ik vermoed dat er na de ondergang van FTX de Bitcoin-dominantie aanzienlijk zal toenemen naarmate er meer en meer mensen het beu zijn om in verschillende alternatieve digital assets te investeren.”

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact