Digital asset scams
Kansen maar ook risico’s

De wereld van digital assets brengt naast de vele kansen ook verschillende risico’s met zich mee. Hier volgen enkele aandachtspunten om veelvoorkomende Bitcoin-scams te voorkomen.

Daar waar geld te verdienen valt zullen altijd verschillende soorten oplichtingspraktijken voorkomen, dit gebeurt ook binnen de digital asset markt.

In februari 2022 verloor digital asset-beurs Wormhole $320 miljoen na een cyberaanval. De ondergang van FTX en SBF spant de kroon waarbij meer dan $10 miljard is verdwenen door frauduleuze activiteiten.

Naast deze aanvallen hebben digital asset-oplichters sinds 2021 meer dan $1 miljard gestolen, volgens een rapport van de Federal Trade Commissie.

Hoewel digital assets een nieuwe opkomende asset class is, gebruiken oplichters oude methoden.

Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende digital asset-zwendel:

 

  • Bitcoin-investeringsprogramma’s

In Bitcoin-investeringsprogramma’s nemen oplichters contact op met investeerders die beweren doorgewinterde ‘beleggingsmanagers’ te zijn. Als onderdeel van de regeling beweren de zogenaamde investeringsmanagers miljoenen te hebben geïnvesteerd in een soort digital asset of beurs en beloven ze hun slachtoffers dat ze veel geld zullen verdienen met investeringen.

Om te beginnen, vragen de oplichters een vooruitbetaling. Dan, in plaats van geld te verdienen, stelen de dieven gewoonweg de vooruitbetalingen. De oplichters kunnen ook persoonlijke identificatie-informatie opvragen, bewerend dat dit is voor het overmaken of storten van geld en zo toegang krijgen tot iemands tegoeden.

Een ander type investeringszwendel is het gebruik van nep-beroemdheden. Oplichters maken echte foto’s en plaatsen deze op nepaccounts, advertenties of artikelen om het te laten lijken alsof de beroemdheid een groot financieel gewin uit de investering promoot. De bronnen voor deze beweringen lijken legitiem, met behulp van professioneel ogende website en logo’s.

 

  • Oplichting door middel van “Rug Pulls”

 Bij een Rug Pull zijn investeringsoplichters betrokken die een nieuwe digital asset of Non-Fungible Token (NFT) in de markt zetten en deze vervolgens “ophypen” om financieringen en investeringen te krijgen. Nadat de oplichters het geld hebben ontvangen, crashen ze het gehele project en verdwijnen met de opgehaalde assets.

Een populaire versie van deze zwendel was de Squid coin scam, genoemd naar de populaire Netflix-serie Squid Game. Beleggers moesten verschillende games spelen om cryptocurrency te verdienen: mensen zouden tokens kopen voor online games en later meer verdienen om in te wisselen voor andere digital assets. De prijs van het Squid-token ging van 1 cent naar ongeveer $90 per token in een week tijd.

Uiteindelijk stopte de handel in de Squid coin en verdwenen de oplichters met het geld. De tokenwaarde bereikte een waarde van $0.00 toen investeerders probeerden hun tokens te verkopen, maar niet konden verkopen. De oplichters verdienden ongeveer $3 miljoen van deze investeerders.

Rug pull-zwendel komt ook veel voor bij Non Fungible Tokens, wat unieke digitale activa zijn.

 

  • Phishing-zwendel

Phishing-zwendel bestaat al enige tijd, maar is nog steeds erg populair onder oplichters. Oplichters sturen e-mails met kwaadaardige links naar een nepwebsite om persoonlijke gegevens te verzamelen, zoals sleutelinformatie over portemonnees waarin digital assets worden opgeslagen.

Veelvoorkomende digital asset-zwendelpraktijken zijn onder meer Bitcoin-investeringszwendel, weggeefacties op sociale media, nep-uitwisselingen en frauduleuze werkgelegenheid mogelijkheden.

In tegenstelling tot de alom bekende wachtwoorden voor verschillende internetapplicaties krijgen gebruikers van een Bitcoin portemonnee slechts één unieke privésleutel. Als een privésleutel wordt gestolen, is het lastig om deze sleutel te wijzigen. Elke sleutel is uniek voor een portemonnee; dus om deze sleutel bij te werken, moet de persoon een nieuwe portemonee maken. Het wijzigen van de privésleutel van een portemonnee is niet mogelijk.

Voer nooit beveiligde informatie van een e-maillink in om Phishing-scams te voorkomen. Ga altijd rechtstreeks naar de site, hoe legitiem de website of link ook lijkt.

 

  • Openbare netwerken

Wanneer gebruikers inloggen op een digital asset-account op een openbare locatie, kunnen oplichters persoonlijke, gevoelige informatie stelen. Een oplichter kan alle informatie onderscheppen die via een openbaar netwerk wordt verzonden, inclusief wachtwoorden, digital asset-portemonnee sleutels en accountinformatie.

Elke keer dat een gebruiker is ingelogd, kan een dief deze gevoelige informatie verzamelen met behulp speciale software. Dit wordt gedaan door wifi-signalen op vertrouwde netwerken te onderscheppen als deze zich in de buurt bevinden.

De beste manier om deze aanvallen te vermijden, is door deze speciale illegale software blokkeren door een virtueel particulier netwerk (VPN) te gebruiken. De VPN versleutelt alle gegevens die worden verzonden, zodat dieven geen toegang hebben tot persoonlijke informatie en digital assets kunnen stelen.

 

  • Piramide-schema’s

Piramide-regelingen betalen oudere investeerders met de opbrengst van nieuwe. Om nieuwe investeerders te krijgen, zullen digital asset-oplichters nieuwe investeerders lokken. Bij een piramide schema draait allemaal om het binnenhalen van nieuwe investeerders voor geld.

De belangrijkste aantrekkingskracht van een piramide-regeling is de belofte van enorme winsten met weinig risico. Er zijn echter altijd risico’s aan deze beleggingen en er zijn geen gegarandeerde rendementen.

 

  • Neppe digital asset-beurzen

Oplichters kunnen investeerders lokken met beloften van digital asset-beurzen – met een stortingsbonus. De belegger wordt naar een homepage van een neppagina gestuurd waar hij zij tegoeden naar toe kan storten. In werkelijkheid is er geen digital asset beurs en de belegger weet pas dat het nep is nadat hij zijn aanbetaling heeft verstuurd en verloren.

Digital assets gebruiken blockchain voor verificatie en dit loopt niet via financiële instellingen, dus is het moeilijker om deze herstellen van diefstal. Doe je onderzoek goed en controleer branchesites voor details over de reputatie en legitimiteit van de beurs voordat u persoonlijke informatie invoert.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact