Wat is Ethereum 2.0?
Ethereum’s nieuwe consensuslaag uitgelegd

In ons vorige artikel “Wat is Ethereum en hoe werkt het precies?” is het duidelijk geworden wat Ethereum inhoudt. In dit blogartikel beschrijven we de langverwachte Ethereum 2.0 upgrade. Wat betekent deze upgrade voor Ethereum?

De langverwachte Ethereum 2.0-upgrade is nabij

De meerfasige en langdurig geplande upgrade is bedoeld om de schaalbaarheid en beveiliging van het Ethereum-netwerk te verbeteren door middel van verschillende wijzigingen in de netwerkinfrastructuur, met name de overstap van een Proof-of-Work naar een Proof-of-Stake consensusmechanisme.

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0, is een upgrade van de Ethereum-blockchain. Doordat de snelheid, efficiëntie en schaalbaarheid van het Ethereum-netwerk verbeterd zal worden kan het het knelpunten vermijden en meer transacties tegelijk verwerken.

Ethereum 2.0 is niet tastbaar te noemen – in januari 2022 communiceerde de Ethereum Foundation dat het zou stoppen met verwijzen naar de upgrade met de naam Ethereum 2.0. Omdat Ethereum 2.0 een netwerkupgrade inhoudt in plaats van de lancering van een compleet nieuw netwerk.

Wanneer vindt Ethereum 2.0 plaats?

Ethereum 2.0 wordt gelanceerd in verschillende fasen, waarbij de eerste upgrade, de Beacon Chain genaamd, live is gegaan op 1 december 2020. De Beacon Chain heeft het mechanisme staking geïntroduceerd op de Ethereum-blockchain, een belangrijk kenmerk van de verschuiving van het netwerk naar een Proof-of-Stake consensusmechanisme.

De tweede fase, genaamd “the Merge”, wordt verwacht in het derde kwartaal van 2022 en zal de Beacon Chain samenvoegen met het Ethereum-mainnet.

De laatste fase bestaat uit Sharding, die een sleutelrol zal spelen bij het opschalen van het Ethereum-netwerk. In plaats van alle transacties op één enkele blockchain af te handelen, verspreiden de blockchain door middel van Sharding, deze transacties over 64 nieuwe chains.

De upgrade betekent ook dat het vanuit hardware perspectief veel gemakkelijker wordt om een ​​Ethereum-node te draaien, omdat er veel minder gegevens op een bepaalde machine moeten worden opgeslagen.

De volledige upgrade naar Ethereum 2.0 zal naar verwachting plaatsvinden medio 2023, aldus de Ethereum Foundation.

 

Waarin verschilt Ethereum 2.0 van Ethereum?

Terwijl Ethereum 1.0 een consensusmechanisme gebruikt dat bekend staat als Proof-of-Work, zal Ethereum 2.0 een Proof-of-Stake  mechanisme gebruiken.

Waarin verschilt Proof-of-Work met het Proof-of-Stake mechanisme?

Met een blockchain zoals Ethereum is het nodig om transacties decentraal te valideren. Ethereum gebruikt momenteel, net als Bitcoin, een Proof-of-Work consensusmechanisme.

In dit systeem gebruiken miners de rekenkracht van een machine om complexe wiskundige puzzels op te lossen en nieuwe transacties te verifiëren. De eerste miner die een puzzel oplost, voegt een nieuwe transactie toe aan de blockchain. Miners worden beloond met een klein gedeelte cryptocurrency van de desbetreffende blockchain. Dit proces kan echter enorm energie-intensief zijn, vooral omdat de verwerkingskracht die wordt gebruikt door miners die de puzzel niet hebben opgelost, verloren gaat.

Proof-of Stake betekent dat, in plaats van te vertrouwen op miners, individuele gebruikers de cryptocurrency van een netwerk vast kunnen zetten in het netwerk en validators kunnen worden. Validators lijken op miners omdat ze transacties verifiëren en ervoor zorgen dat het netwerk geen frauduleuze transacties verwerkt.

Deze validators worden geselecteerd op basis van hoeveel crypto ze hebben vastgezet in het netwerk en voor hoelang. Wanneer de validators het met elkaar eens zijn dat de transactie een juiste en eerlijke transactie is kan er een blok aan de blockchain worden toegevoegd. Validators worden vervolgens beloond voor de succesvolle validatie en krijgen een klein gedeelte cryptocurrency van de desbetreffende blockchain als beloning.

Het belangrijkste voordeel van Proof-of-Stake is dat het veel energiezuiniger is dan Proof-of-Work, omdat de energie-intensieve computerverwerking loskoppelt van het consensusalgoritme. Het betekent ook dat je niet veel rekenkracht meer nodig hebt om de blockchain te beveiligen.

Een van de grondleggers van Ethereum, Joseph Lubin is ervan overtuigd dat de transitie naar Proof-of-Stake het probleem van de koolstof- of energievoetafdruk van Ethereum zal oplossen.

Een ander belangrijk voordeel voor Ethereum en de deelnemers hiervan is de verandering van de manier waarop transactiekosten op het netwerk werden verdeeld. EIP-1559, een software-upgrade binnen Ethereum heeft ervoor gezorgd dat gebruikers die een transactie op het netwerk doen, een basistarief betalen in Ethereum dat wordt verbrand in plaats van dit naar Ethereum-miners te sturen. Hierdoor wordt het aanbod van Ethereum in de loop van tijd verminderd en zorgt dit voor een deflatoire druk op het Ethereum-netwerk.

Waarom is de schaalbaarheid van Ethereum 2.0 beter dan het huidige Ethereum netwerk?

Het huidige Ethereum-netwerk kan slechts ongeveer 30 transacties per seconde ondersteunen; dit zorgt voor vertragingen en hoge kosten. Ethereum 2.0 belooft tot 100.000 transacties per seconde. Deze toename wordt gerealiseerd door de implementatie van Shard-chains.

De huidige Ethereum-setup heeft 1 blockchain die bestaat uit een enkele keten met opeenvolgende blokken. Dit is veilig, maar erg traag en inefficiënt. Met de introductie van Shard-chains wordt deze blockchain opgesplitst, waardoor transacties in parallelle ketens kunnen worden afgehandeld in plaats van opeenvolgende. Dit versnelt het netwerk en kan gemakkelijker worden opgeschaald.

 

Hoe wordt Ethereum 2.0 veiliger?

Ethereum 2.0 is ontwikkeld met veiligheid als belangrijkste kenmerk. De meeste Proof-of-Stake netwerken hebben een kleine set validators, wat zorgt voor een meer gecentraliseerd systeem en verminderde netwerkbeveiliging. Ethereum 2.0 vereist minimaal 16.384 validators, waardoor het veel meer gedecentraliseerd en dus veilig is.

Hoe kan Ethereum 2.0 de prijs van Ethereum beïnvloeden?

Meer schaalbaarheid betekent meer gebruik, wat op zijn beurt meer vraag betekent.

Wat – in theorie – de prijs van Ethereum naar nieuwe hoogten zou moeten stuwen.

“Tegen de tijd dat Ethereum 2.0 en Sharding samenwerken, zullen er 100.000 transacties per seconde mogelijk zijn. Dat betekent een volledig naadloze ervaring voor de volgende miljard mensen”, vertelde Jamie Anson, oprichter van Nifty Orchard en organisator van Ethereum London.

Bovendien, aangezien het ecosysteem belangrijke mijlpalen realiseert, zal het momentum van de Ethereum ontwikkelaars worden versterkt. “Dit zal een bullish effect op de lange termijn hebben op de prijs van Ethereum, ondanks de volatiliteit op korte termijn, die een onderdeel is van de waarderingen van crypto-assets.

De toekomst voor Ethereum 2.0

Het is moeilijk om toekomstige verwachtingen te uiten voor het verdere verloop van Ethereum 2.0 omdat er al verschillende aanpassingen aan de roadmap zijn doorgevoerd.

Eerdere beschrijvingen van de roadmap plaatsten bijvoorbeeld de Merge-gebeurtenis na de lancering van Shard-chains. In 2020 heeft Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin een routekaart opgesteld van hoe de komende vijf tot tien jaar eruit zou kunnen zien voor Ethereum 2.0.

 

 

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact