Wat is Ethereum en hoe werkt het precies?
Ethereum (ETH) heeft na Bitcoin de grootste marktkapitalisatie van de digital asset markt.

Ethereum is opgericht door Vitalik Buterin en Gavin Wood in 2015. Er zijn enkele duidelijke verschillen tussen Ethereum en Bitcoin. In tegenstelling tot Bitcoin (BTC), is Ethereum bedoeld om veel meer te zijn dan alleen een ruilmiddel of een waardeopslag. Ethereum is een gedecentraliseerd computernetwerk gebouwd op blockchain-technologie.

Wat is Ethereum?

In de eigen woorden van de Ethereum foundation is Ethereum “een wereldwijd, gedecentraliseerd platform voor geld en nieuwe soorten applicaties”, met duizenden games en financiële apps die bovenop de Ethereum-blockchain draaien. De crypto asset is zo populair dat ook andere cryptomunten op het netwerk van Ethereum worden ontwikkeld.

Centraal in Ethereum staat het blockchain-netwerk. Een blockchain is een gedecentraliseerd, gedistribueerd grootboek waarin transacties worden geverifieerd en vastgelegd.

Het wordt gedistribueerd in die zin dat iedereen die deelneemt aan het Ethereum-netwerk een identieke kopie van dit grootboek heeft zodat alle eerdere transacties ingezien kunnen worden. Het is gedecentraliseerd omdat het netwerk niet wordt bestuurd of beheerd door een centrale entiteit maar wordt beheerd door alle gedistribueerde grootboekhouders (nodes).

Blockchain-transacties gebruiken cryptografie om het netwerk te beveiligen en transacties te verifiëren.

Ether, de token op Ethereum, kan worden gebruikt om goederen en diensten te kopen en verkopen, net als Bitcoin. Maar wat uniek is aan Ethereum, is dat gebruikers applicaties kunnen bouwen die op de blockchain “draaien”, zoals software op een computer “draait”. Deze applicaties kunnen persoonlijke gegevens opslaan en overdragen of complexe financiële transacties afhandelen.

Ether en Ethereum: Wat is het verschil?

Ether is de crypto-asset die gebruikt wordt bij j financiële transacties, als investering of als waardeopslag. Ethereum is het blockchain-netwerk waar Ether wordt opgeslagen en uitgewisseld. Zoals hierboven vermeld, biedt de Ethereum blockchain een verscheidenheid aan andere functies.

Dit kunnen eenvoudige geldstromen zijn maar het kunnen ook complexe transacties zijn. Van het uitwisselen van activa tot het aangaan van leningen tot het verwerven van een digitaal kunstwerk. De transacties worden verwerkt en opgeslagen op het Ethereum-netwerk.

Het Ethereum-netwerk kan ook worden gebruikt om gegevens op te slaan en om gedecentraliseerde applicaties te gebruiken. In plaats van software te hosten op een server die eigendom is van en wordt beheerd door Google (GOOGL) of Amazon (AMZN), waar een groot bedrijf de gegevens beheert, kunnen ontwikkelaars applicaties hosten op de Ethereum-blockchain. Dit geeft gebruikers controle over hun gegevens en ze hebben open gebruik van de app omdat er geen centrale autoriteit is die alles beheert.

Een van de meest intrigerende use-cases met betrekking tot Ethereum zijn de zogenaamde Smart Contracts. Net als bij elk ander contract komen twee partijen overeen om in de toekomst goederen of diensten te leveren, zo ook bij Smart Contracts. In tegenstelling tot conventionele contracten worden Smart Contracts volledig automatisch uitgevoerd. Een Smart Contract is een transactieprotocol dat bedoeld is om juridisch relevante gebeurtenissen en acties automatisch uit te voeren, te controleren of te documenteren volgens de voorwaarden van een contract of overeenkomst. De partijen coderen de overeenkomst op de Ethereum-blockchain. Zodra aan de contractvoorwaarden is voldaan, voert het Smart Contract de uitvoering uit en levert het de afgesproken voorwaarden aan de desbetreffende partij.

 

 

Ethereum vs Bitcoin

Het primaire gebruik van Bitcoin is als virtuele valuta en waardeopslag. Ether werkt ook als een virtuele valuta en waardeopslag. Maar het gedecentraliseerde Ethereum-netwerk maakt het ook mogelijk om applicaties, Smart Contracts en andere transacties op het netwerk te creëren en uit te voeren. Bitcoin biedt deze functies niet.

Ethereum verwerkt transacties ook sneller.

Nieuwe blokken worden elke 10 minuten gevalideerd op het Bitcoin-netwerk, terwijl nieuwe blokken elke 12 seconden op het Ethereum-netwerk worden gevalideerd. Toekomstige ontwikkelingen binnen de Ethereum foundation moeten de Ethereum-transacties versnellen.

Ten slotte is er geen limiet op het aantal potentiële Ether-tokens, terwijl Bitcoin niet meer dan 21 miljoen munten zal vrijgeven. Momenteel heeft Bitcoin iets meer dan 19 miljoen munten in omloop.

Voordelen van Ethereum

Ethereum is een groot, bestaand en beproefd netwerk dat is getest door jarenlang gebruik en miljarden dollars aan handelswaarde heeft doorstaan. Het heeft een grote en toegewijde wereldwijde gemeenschap en het grootste ecosysteem in in de digital asset markt..

Het heeft tevens een breed scala aan functies. Naast het gebruik als digitale valuta, kan Ethereum ook andere financiële transacties verwerken, Smart Contracts uitvoeren en gegevens opslaan voor toepassingen van derden.

Een grote gemeenschap van Ethereum-ontwikkelaars is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om het netwerk te verbeteren en nieuwe applicaties te ontwikkelen. Vanwege de populariteit van Ethereum is het vaak het favoriete blockchain-netwerk voor nieuwe en potentiële  (en soms riskante) gedecentraliseerde applicaties.

Nadelen van Ethereum

Ten eerste de stijgende transactiekosten. De groeiende populariteit van Ethereum heeft geleid tot hogere transactiekosten. De transactiekosten van Ethereum, ook wel ‘gas’ genoemd, kunnen fluctueren en behoorlijk duur zijn. Dat speelt in je voordeel als Ethereum miner maar minder als je het netwerk probeert te gebruiken voor transacties. In tegenstelling tot Bitcoin, waar het netwerk degenen beloont die de transacties verifiëren, moeten bij Ethereum degenen die aan de transactie deelnemen de vergoeding betalen.

Daarnaast is er de zorg voor crypto-inflatie. Hoewel Ethereum een jaarlijkse limiet heeft voor het vrijgeven van 18 miljoen Ether per jaar, is er geen levenslange limiet voor het potentiële aantal munten. Dit zou kunnen betekenen dat Ethereum als investering meer als dollars zou kunnen functioneren en mogelijk niet zo veel zal waarderen als Bitcoin, dat een strikte levenslange limiet heeft voor het aantal munten.

Tenslotte kan Ethereum voor ontwikkelaars moeilijk zijn om op te pikken als ze migreren van gecentraliseerde programmeertalen naar gedecentraliseerde netwerken en de bijkomende nieuwe programmeertalen.

Ethereum 2.0 komt eraan

Binnenkort komt Ethereum 2.0, dat belooft het Mainnet van Ethereum te upgraden om de schaalbaarheid te vergroten. De langverwachte update van de Ethereum-blockchain zou deze zomer, waarschijnlijk in augustus, eindelijk kunnen plaatsvinden.

De belangrijkste verandering met Ethereum 2.0 is dat de crypto zal overschakelen van een proof-of-work consensusmechanisme naar proof of stake. Hierdoor zal de behoefte aan miners, die validaties uitvoeren op dure crypto-miningapparatuur en veel energie verbruiken, verdwijnen.

Staking, waarbij een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency wordt vergrendeld om deel te nemen aan het transactieverificatieproces, zal mining vervangen om Ethereum-transacties te verifiëren zodra de fusie is voltooid. Ethereum 2.0 zal naar verwachting de ecologische voetafdruk van Ethereum tot 99,95% verminderen.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact