Waarom zijn digitale assets interessant voor beleggers? Waarom verdient deze relatief nieuwe beleggingscategorie een plek in iedere beleggingsportefeuille? Dat zullen we hieronder verder toelichten. Heeft u vragen, dan vertellen we u graag meer tijdens een persoonlijk onderhoud.
Harry Markowitz was in 1952 de eerste wetenschapper die het belang van diversificatie binnen beleggingsportefeuilles benadrukte in zijn paper ‘Portfolio Selection’. Zijn portefeuilletheorie, ook wel ‘Modern Portfolio Theory’ (MPT) genoemd, benadrukt het belang van diversificatie om risico te verminderen. Markowitz introduceerde de term ‘efficient frontier’, die de meest optimale samenstelling van een gespreide beleggingsportefeuille weergeeft, oftewel de verdeling die de optimale verhouding nastreeft tussen risico en rendement. Zijn theorie moedigt beleggers aan een evenwicht te vinden tussen het maximaliseren van rendement en het minimaliseren van risico. Middels statistische concepten zoals variantie en covariantie, helpt deze theorie beleggers bij het optimaliseren van de portefeuille en het beperken van de volatiliteit.
Uit verscheidende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat Bitcoin waarde toevoegt aan een gediversifieerde beleggingsportefeuille, omdat het in de juiste verhouding zorgt voor een betere balans tussen risico en rendement. Het toevoegen van Bitcoin aan een portefeuille met aandelen, vastgoed, obligaties en overige beleggingscategorieën zorgde de afgelopen jaren voor een hoger risico gewogen rendement. Een oorzaak hiervan is dat Bitcoin een lage correlatie heeft met andere beleggingscategorieën, wat een positieve bijdrage levert aan de diversificatie van een beleggingsportefeuille. Diversificatie verlaagt het risico, zonder noodzakelijkerwijs het verwachte rendement negatief te beïnvloeden.
Bitcoin en alternatieve digital assets zijn sinds het ontstaan in 2009 niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Deze alternatieve vormen van geld zijn schaars, niet gebonden aan grenzen, onafhankelijk van overheden en centrale banken en voor iedereen toegankelijk, unieke eigenschappen die met de dag belangrijker worden. Daarmee zijn digital assets een bijzonder aantrekkelijke investering geworden. Niet alleen omdat het een hedge is tegen het huidige macro financiële systeem, maar ook omdat het opwaarts potentieel heeft bij een verdere adoptie van digital assets. Het huidige monetaire beleid heeft gezorgd voor historisch hoge inflatie en geldontwaarding. Beleggers die de langetermijneffecten en gevolgen daarvan inzien begrijpen de noodzaak om hun vermogen daartegen te beschermen, dit kan met digital assets.
Als onderdeel van de overgang naar een digitale economie kunnen digital assets ook de uitdaging aangaan met goud als een wereldwijde waardeopslag. Economische theorie en monetaire geschiedenis bewijzen dat een bezitting waarde vergaart naarmate de vraag ernaar toeneemt ten opzichte van het aanbod. Hoewel goud al eeuwenlang wordt erkend als duurzaam geld en als waardeopslag, heeft het als nadeel dat het fysiek opgeslagen en verplaatst moet worden. Dat maakt goud minder geschikt als vorm van geld in het digitale tijdperk. Bitcoin wordt vaak aangeduid als digitaal goud, omdat het net als goud schaars, uniform, deelbaar en verifieerbaar is, maar tegelijkertijd digitaal kan worden verhandeld.
Door de ontdekking en uitvinding van blockchain technologie in 2008 werd het mogelijk om geld decentraal te digitaliseren. Deze uitvinding was revolutionair omdat hierdoor het voor het eerst mogelijk was om geld digitaal van persoon naar persoon (peer-to-peer) naar elkaar te versturen, zonder tussenkomst van een vertrouwde tussenpersoon, zoals een bank, een overheid en/of een andere centrale instelling.
Digital assets draaien allemaal op een onderliggende blockchain. Blockchain technologie biedt een breed scala aan mogelijkheden voor de toekomst en is continu in ontwikkeling. Enkele voorbeelden hiervan zijn gedecentraliseerde financiën (DeFi), digitale identiteit, smart contracts, verbeterd supply chain management, veilige gezondheidsgegevensopslag, tokenisatie van activa, etc. Deze toepassingen suggereren dat blockchain niet alleen de financiële sector zal beïnvloeden, maar ook diverse andere sectoren zal transformeren. De uiteindelijke realisatie van deze mogelijkheden hangt af van technologische ontwikkelingen, regelgeving en maatschappelijke acceptatie.
Als voorbeeld hebben wij onderstaand de adoptiecurve van Bitcoin weergegeven. De S-Curve-analyse verkent het adoptiepad van nieuwe technologieën. Deze verdeelt wereldwijde adoptie in stadia van de groeicyclus: Innovators, Early Adopters, Early Majority, Late Majority en Laggards. Door het inzichtelijk maken van het adoptiepad bij een nieuwe technologie kan bepaald worden in welke fase u investeert in een nieuwe technologie. De meeste groei vindt plaats tijdens de Early en Late Majority fases. Bitcoin bestaat 15 jaar, wij geloven dat Bitcoin zich nu in de Early Majority fase bevindt, gemeten naar het aantal wereldwijde investeerders en het totale bedrag dat tot nu toe is geïnvesteerd in de digitale asset.
Neem contact met ons op en we vertellen u er graag meer over.
© 2024 BitStaete
Website Bureau Peters
Wilt u meer weten over beleggen in digital assets en daarvoor meer informatie van onze specialisten? Neemt u dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en kansen.
Villa de Haer
Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal
Heeft u interesse en wilt u meer weten over het beleggen in digital assets? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 48 uur contact met u op.