Derin Karim

Partner

Publicatiedatum
11 Mar 2024

Het genesis-blok markeert het begin van bitcoin

Het genesis blok was simpelweg het eerste blok van de bitcoin blockchain dat werd gedolven (gemined). Je zou het kunnen zien als blok 1. Vandaag de dag staat dit nog steeds in de bitcoin blockchain en zal daar eeuwig blijven zolang de bitcoin blockchain code wordt gedraaid. Elke node in het bitcoin netwerk kan dit gegeven inzien, ook al zit het aan het andere uiteinde van de keten van honderdduizenden blokken lang.

Een blok is een verzameling transacties die samen wordt gevalideerd. De transacties in een blok worden in één keer toegevoegd aan de keten, wat de volledige geschiedenis inhoudt van transacties met bitcoin. Elke blockchain heeft een genesis blok, net zoals elke blockchain een laatste blok heeft. Het aantal transacties in een bitcoin-blok is variabel, maar tegenwoordig ligt het over het algemeen tussen de 1.000 en 2.500 transacties. De tijdsblokken die nodig zijn om gevalideerd of “gemined” te worden, zijn consistent rond de 10 minuten. Dit schema is in de software ingebouwd: als de blokken te snel worden gemined, wordt het moeilijkheidsmechanisme, dat is bedacht om het netwerk veilig te houden en ervoor te zorgen dat het mining-proces concurrerend is, automatisch complexer, en vice versa.

Het genesis-blok bevat dus de eerste set bitcoin-transacties die moesten worden gevalideerd. In feite was er maar één transactie, namelijk de distributie van de 50 BTC-beloning voor het minen van het blok naar een bepaald adres. Miners worden vandaag de dag nog steeds beloond, hoewel de beloning sindsdien is gedaald tot 3,125 BTC per 10 minuten. In het geval van het genesis-blok was er maar één persoon die van bitcoin wist: de ongrijpbare maker van de oorspronkelijke digital asset, Satoshi Nakamoto. Satoshi (vrijwel zeker een pseudoniem) startte het genesis-blok op 3 januari 2009. Dat was drie maanden nadat hij of zij de bitcoin whitepaper op een online forum had gepubliceerd. Bitcoiners noemen 3 januari nu “Genesis Block Day”.

Het eerste bitcoin blok

Satoshi heeft het genesis blok op een aantal manieren speciaal gemaakt. Om te beginnen is de beloning van 50 BTC naar een adres gestuurd waarvan het nooit kan worden teruggevorderd. Op technisch vlak werd de transactie van 50 BTC niet als zodanig geregistreerd op dezelfde manier als latere transacties. Daarom zou elke poging om die munten uit te geven mislukken. Satoshi heeft nooit commentaar gegeven op de redenen daarvoor. Daarnaast schreef Satoshi een bericht mee die aan het blok was gekoppeld.

Het was een kop uit de Britse krant The Times:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Satoshi heeft dit nooit uitgelegd, dit laat zich raden. Een van de doelen van Satoshi bij het creëren van bitcoin zou kunnen zijn geweest om te voorkomen dat mensen contant geld aan een bank moesten overhandigen als alternatief voor het opbergen van geld onder hun matras. In 2009 was de grote recessie in volle gang. Aan te nemen is dat het geen toeval is dat Satoshi die specifieke kop koos om in het genesis-blok te schrijven. Dit zou het begin van het einde moeten zijn van mensen die zo afhankelijk zijn van banken dat de overheid hen met belastinggeld van hun eigen fouten moest redden.

Of de opmerking van Satoshi voornamelijk gericht was op banken of regeringen of beide, blijft een onderwerp van discussie onder bitcoin-enthousiastelingen. Het is ook eigenaardig dat het tweede bitcoin-blok pas werd gedolven op 9 januari, zes dagen na het eerste. Dit kwam doordat het algoritme dat de moeilijkheidsgraad van mining aanpast, pas na twee weken werd geactiveerd.

Hoe zijn bitcoin blokken tegenwoordig anders?

Bitcoin blokken zijn sinds 2009 veel veranderd. Ze bevatten duizenden transacties in plaats van één. Ze hebben 10 minuten nodig om te minen. Miners worden beloond met 3,125 BTC, na vier “halvings” van de beloning, die ongeveer elke vier jaar plaatsvinden volgens een vooraf bepaald inflatieschema. Ze vormen een ononderbroken reeks, elk specifiek verwijzend naar de vorige, die helemaal teruggaat tot het genesis blok.

Wilt u meer weten over beleggen in digital assets en daarvoor meer informatie van onze specialisten? Neemt u dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en kansen.

Villa de Haer
Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

Neem contact op

Heeft u interesse en wilt u meer weten over het beleggen in digital assets? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 48 uur contact met u op.