Ether ETF’s zijn live – een introductie en analyse van de eerste handelsdagen

Sinds dinsdag 23 juli j.l. zijn naast Bitcoin ETF’s nu ook ether ETF’s gelanceerd op de Amerikaanse financiële markten. Hier wordt uitgebreid bij stilgestaan omdat de Verenigde Staten de grootste financiële markt ter wereld is.  Hierdoor hebben de lanceringen aanzienlijke impact. Grote gevestigde traditionele financiële bedrijven, zoals BlackRock en Fidelity, hebben een ether ETF gelanceerd. In het onderstaande artikel bespreken we eerst wat Ethereum precies is, staan we stil bij de functie van de asset ether, beschrijven we wat ETF’s zijn en geven we een korte toelichting inzake de eerste handelsdagen.

Mark Schutte

Investment Manager

Publicatiedatum
31 Jul 2024

Wat is Ethereum?

Ethereum is een gedecentraliseerd platform dat slimme contracten (smart contracts) en gedecentraliseerde toepassingen (dApps) mogelijk maakt, opgericht door Vitalik Buterin en gelanceerd in 2015. Onderliggend maakt het platform gebruik van blockchain technologie, vergelijkbaar met Bitcoin, maar Ethereum biedt op het gebied van programeerbaarheid meer mogelijkheden. Het belangrijkste kenmerk van Ethereum is de mogelijkheid om smart contracts te creëren en uit te voeren. Smart contracts zijn zelfuitvoerende contracten met de voorwaarden van de overeenkomst direct in de code geschreven. Deze contracten draaien op de Ethereum-blockchain en voeren automatisch acties uit wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zonder dat er een derde partij nodig is.

De Ethereum-blockchain fungeert als een gedistribueerd grootboek waarin alle transacties en contracten worden opgeslagen. Dit zorgt voor transparantie, onveranderlijkheid en beveiliging. Het netwerk wordt gedecentraliseerd onderhouden door duizenden nodes over de hele wereld, waardoor het zeer moeilijk is om te censureren of te manipuleren. Ontwikkelaars kunnen op Ethereum gedecentraliseerde toepassingen bouwen en implementeren. Deze dApps draaien op de blockchain en bieden voordelen zoals transparantie, veiligheid en resistentie tegen downtime.

Ethereum voltooide in september 2022 een belangrijke transitie van een Proof-of-Work (PoW) naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme, bekend als Ethereum 2.0. Deze verandering is bedoeld om het netwerk energie-efficiënter te maken en de schaalbaarheid te verbeteren. Een consensusmechanisme is een systeem dat ervoor zorgt dat alle deelnemers in een gedecentraliseerd netwerk overeenstemming bereiken over de inhoud van de blockchain. Het garandeert de integriteit en veiligheid van het netwerk door te bepalen hoe transacties worden gevalideerd en nieuwe blokken aan de blockchain worden toegevoegd. In essentie is Ethereum een veelzijdig platform dat verder gaat dan alleen digitale valuta en een breed scala aan gedecentraliseerde toepassingen mogelijk maakt door het gebruik van slimme contracten en blockchaintechnologie.

Ether (ETH) is de interne munt en het beleggingsobject binnen het Ethereum-netwerk

Ether (ETH) speelt een cruciale rol binnen het Ethereum-netwerk en vervult verschillende belangrijke functies. Ten eerste is ether de primaire munt die wordt gebruikt om transactiekosten te betalen binnen het netwerk. Elke keer dat een gebruiker een transactie uitvoert of een smart contract start op Ethereum, moet er een vergoeding, genaamd “gas”, worden betaald in ether. Daarnaast fungeert ether als een beloningsmechanisme voor de validators in het netwerk. Validators zijn deelnemers die helpen bij het beveiligen van het netwerk door transacties te verifiëren en nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain. Met de overgang naar Ethereum 2.0 en het Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme, staken validators hun ether als onderpand om deel te nemen aan het netwerk. In ruil voor hun inzet en het uitvoeren van hun taken ontvangen ze beloningen in de vorm van ether. Dit beloningssysteem stimuleert het correct en eerlijk valideren van transacties.

Ether dient ook als een waardeopslag/beleggingsobject en een handelsmiddel binnen het Ethereum-ecosysteem. Gebruikers kunnen ether kopen, vasthouden, verkopen en dus gebruiken voor het uitvoeren van transacties en smart contracts. Het wordt ook vaak gebruikt als onderpand in gedecentraliseerde financiële toepassingen (DeFi), waarbij gebruikers leningen kunnen aangaan, rente kunnen verdienen of andere financiële diensten kunnen gebruiken met ether als onderliggende waarde. Kortom, ether is essentieel voor de werking van het Ethereum-netwerk. Het zorgt voor de financiering van transactiekosten, fungeert als beloning voor validators en dient als een waardeopslag en handelsmiddel binnen het bredere Ethereum-ecosysteem. Zonder ether zou het Ethereum-netwerk niet in staat zijn om efficiënt en veilig te opereren.

Wat zijn ETF’s (Exchange Traded Funds)?

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een beleggingsfonds dat op een beurs wordt verhandeld, vergelijkbaar met een aandeel. ETF’s combineren de eigenschappen van beleggingsfondsen en aandelen, wat ze aantrekkelijk maakt voor zowel beginnende als ervaren beleggers. ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om met één enkele transactie een gespreide portefeuille van effecten te bezitten, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of nu dus ook digital assets zoals Bitcoin en Ethereum. Net als aandelen kunnen ETF’s gedurende de handelsdag op de beurs worden gekocht en verkocht tegen marktprijzen, wat zorgt voor meer flexibiliteit en liquiditeit in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen die meestal slechts eenmaal per dag verhandeld kunnen worden. Bovendien hebben ETF’s doorgaans lagere beheerkosten dan traditionele beleggingsfondsen, omdat veel ETF’s passief worden beheerd.

Er zijn verschillende soorten ETF’s, waaronder index-ETF’s die een bepaalde index zoals de S&P 500 of de AEX volgen. Sector- en industrie-ETF’s richten zich op specifieke sectoren zoals technologie of gezondheidszorg. Obligatie-ETF’s bieden toegang tot een gediversifieerde portefeuille van obligaties, terwijl grondstoffen-ETF’s beleggen in grondstoffen zoals goud of olie. ETF’s bieden diverse voordelen, zoals lage kosten dankzij hun passieve beheerstijl en transparantie door regelmatige openbaarmaking van bezittingen.

Analyse eerste handelsdagen ether ETF’s

De lancering van de ether ETF’s op 23 juli 2024 markeert een belangrijke mijlpaal in de digital assets markt. Naast de Bitcoin ETF’s kunnen miljoenen Amerikanen nu simpel en snel eveneens de asset binnen het Ethereum-netwerk, ether, aankopen en/of verkopen.  De markt reageerde positief op de lancering, wat zich vertaalde in een hoge handelsactiviteit. Grayscale is één van de uitgevers van de ether ETF’s en  is onder andere bekend van het Grayscale Ethereum Trust (ETHE). Voor de lancering van de ether ETF’s was ETHE een gesloten fonds, wat betekende dat de ethers in dit fonds niet direct verhandeld konden worden op de open markt. Met de introductie van de ETF’s kunnen deze ethers nu worden verkocht.

Grayscale heeft besloten om de beheervergoeding voor ETHE op 2,5% te laten. Onder andere deze relatief hoge fee heeft ertoe geleid dat veel beleggers ervoor kiezen om hun investeringen uit ETHE terug te trekken en mogelijk te herinvesteren in de nieuwe ETFs, die lagere kostenstructuren hebben. Dit verschuivingseffect heeft een directe impact gehad op de handelsvolumes en de waarde van ETHE. Op het moment van schrijven (31 juli 2024) is de uitstroom uit het ETHE fonds dan ook groot, op dit moment is er al meer dan 1,84 miljard US dollar van de 9,2 miljard uit het fonds gestroomd. De andere acht fondsen van o.a. BlackRock, Bitwise en Fidelity, zagen gezamenlijk al meer dan 1,4 miljard US dollar aan instroom. In de komende maanden, na de verwachte verdere uitstroom uit het Grayscale fonds, zal duidelijk moeten worden of de ether ETF’s net zo succesvol zullen zijn als de Bitcoin ETF’s.

Dit artikel is samengesteld door het investment team van BitStaete. Wilt u meer weten over het professioneel beleggen in Digital Assets neem dan contact met ons op.

 

Wilt u meer weten over beleggen in digital assets en daarvoor meer informatie van onze specialisten? Neemt u dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en kansen.

Villa de Haer
Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

Neem contact op

Heeft u interesse en wilt u meer weten over het beleggen in digital assets? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 48 uur contact met u op.