Wat is USDT Tether en hoe werkt het?
Tether (USDT) is een populaire stablecoin die crypto-enthousiastelingen al jaren gebruiken om hun cryptocurrency-transacties uit te voeren.

Een USDT is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en zou in theorie niet moeten worden beïnvloed door de marktvolatiliteit die invloed kan hebben op de waardering van cryptocurrencies, zoals Bitcoin. Voor elke USDT uitgegeven wordt er fysiek 1 USD opgeslagen door de Bitfinex groep, de ontwikkelaars van Tether.

USDT Tether is een stabiele munt.

Tether streeft ernaar een “veilig” digitale activa te bieden dat een stabiele waardering handhaaft. Dat is wat USDT tot een stablecoin maakt, waarvan de waarde is gekoppeld aan de prijs van de Amerikaanse dollar. Het doel is dat Tether altijd dezelfde waarde behoudt.

Stablecoin-concurrenten van Tether zijn onder meer USD Coin (USDC), Dai (DAI) en de Pax Dollar (USDP).

Cryptohandelaren gebruiken Tether om stabiele, betrouwbare liquiditeit te bieden om cryptocurrency-transacties uit te voeren en te voorkomen dat er onvoorspelbare verliezen door de volatiliteit in digital assets plaatsvinden.

Tether behoort tot de top drie van grootste crypto’s op basis van marktkapitalisatie. Tether heeft op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van 75 Miljard dollar.

Hoe werkt Tether?

Wanneer een gebruiker fiat-valuta stort in de reserves van Tether en fiat verkoopt om USDT te kopen, rekent Tether de waarde van de Fiat valuta uit en dit bedrag wordt uitgekeerd in USDT tokens.  De USDT kan vervolgens worden verzonden, opgeslagen of uitgewisseld.

Als een gebruiker $100 stort in de Tether-reserve, dan ontvangt hij, in overeenstemming met een 1-op-1 dollar-pariteit, 100 Tether-tokens. Dit werkt ook andersom, wanneer Tether-munten worden ingewisseld en uit de omloop worden gehaald,  ontvangen de gebruikers voor de ingewisselde tokens fiat-valuta.

Tether beweegt over verschillende blockchains zoals veel andere digitale valuta’s. Bekende blockchains die Tether transacties mogelijk maken zijn Ethereum, Solana, Binance Smart Chain, Tron Network en de Avalanche chain.

De geschiedenis van Tether

De beginjaren van Tether gaan terug tot 2012, toen J.R. Willet nieuwe cryptocurrencies wilde bouwen op het Bitcoin-protocol. Willet implementeerde dit idee met de zogenoemde Mastercoin en een van de oorspronkelijke co-founders van Mastercoin zou later in 2014 de mede-oprichter van Tether worden.

Het gebruik van Tether voor liquiditeit op handelsplatformen begon toen het in januari 2015 aan de BitFinex-beurs werd toegevoegd.

Recente ontwikkelingen Stablecoins

In de recente marktturbulentie, waarbij de prijs van Terra UST,  een algoritmische stablecoin, daalde tot minder dan $ 0,10, zorgde deze gebeurtenis ervoor dat Tether zijn waarde van $1 brak voor een aantal uren, zeggen crypto-experts.

De daling van USDT werd grotendeels veroorzaakt door de angst van beleggers dat als één stablecoin zijn koppeling kan breken, anderen dat ook kunnen.

Hieronder is de tijdelijke ontkoppeling van Tether met de dollar inzichtelijk. Een aantal uren was USDT verhandelbaar voor ~ $0,95 met een uitschieter tot $0,92. Om vervolgens weer de prijs van $1 te reclaimen.

 

Hoe wordt Tether ondersteund?

Ondanks dat stablecoins een populaire keuze zijn onder cryptohandelaren, heeft Tether enkele aanvullende controverses met betrekking tot liquiditeitsproblemen en of de reserves voldoende zijn om het aantal USDT-tokens in omloop te dekken.

De website van Tether stelt dat alle Tether-tokens 1 op 1 zijn gekoppeld met een overeenkomende fiat-valuta en 100% worden gedekt door de reserves van Tether.”

Ook wordt er kritisch naar USDT Tether gekeken. Bijvoorbeeld door Adam Carlton, CEO van crypto-wallet Pink Panda. Hij zegt dat Tether’s geschiedenis van transparant zijn over hoe de munt wordt ondersteund, niet altijd duidelijk of consistent is geweest.

“Het heeft een zeer twijfelachtig juridisch verleden, en tot op de dag van vandaag zijn de werkelijke reserves nog steeds vrij ondoorzichtig en wordt aangenomen dat ze grotendeels bestaan ​​uit onbekende bronnen van handelspapier”, zegt Carlton.

Andere crypto-experts zeggen dat het enigszins wordt geaccepteerd dat Tether niet “volledig” is gedekt.

Kortom bij het gebruik van USDT blijft het zaak de risico’s inzichtelijk te hebben. En of je moet investeren in USDT Tether? Laat dat maar achterwege.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact