Wat is USDT Tether en hoe werkt het?

Tether (USDT) is een populaire stablecoin die crypto-enthousiastelingen al jaren gebruiken om hun cryptocurrency-transacties uit te voeren. Een USDT is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en zou in theorie niet moeten worden beïnvloed door de marktvolatiliteit die invloed kan hebben op de waardering van cryptocurrencies, zoals Bitcoin. Voor elke USDT uitgegeven wordt er fysiek 1 US dollar opgeslagen door Tether.

Mark Schutte

Investment Manager

Publicatiedatum
22 Mar 2024

USDT Tether is een stablecoin

Tether streeft ernaar een “veilige” digitale asset te bieden die een stabiele waarde heeft. Dat is wat USDT tot een stablecoin maakt, waarvan de waarde is gekoppeld aan de prijs van de Amerikaanse dollar. Het doel is dat de USDT altijd dezelfde waarde behoudt. Stablecoin-concurrenten van Tether zijn onder meer USD Coin (USDC) en Dai (DAI). Cryptohandelaren gebruiken Tether om stabiele, betrouwbare liquiditeit te bieden om cryptocurrency-transacties uit te voeren en te voorkomen dat er onvoorspelbare verliezen door de volatiliteit in digital assets plaatsvinden.

Hoe werkt Tether?

Wanneer een gebruiker fiat-valuta stort in de reserves van Tether en fiat verkoopt om USDT te kopen, rekent Tether de waarde van de Fiat valuta uit en dit bedrag wordt uitgekeerd in USDT tokens.  De USDT kan vervolgens worden verzonden, opgeslagen of uitgewisseld. Als een gebruiker $100 stort in de Tether-reserve, dan ontvangt hij, in overeenstemming met een 1-op-1 dollar-pariteit, 100 Tether-tokens. Dit werkt ook andersom, wanneer Tether-munten worden ingewisseld en uit de omloop worden gehaald,  ontvangen de gebruikers voor de ingewisselde tokens fiat-valuta. Tether beweegt over verschillende blockchains zoals veel andere digitale valuta’s. Bekende blockchains die Tether transacties mogelijk maken zijn Ethereum, Solana, Tron Network en de Avalanche chain.

De geschiedenis van Tether

De beginjaren van Tether gaan terug naar 2012, toen J.R. Willet nieuwe digital assets wou bouwen op het Bitcoin-protocol. Willet implementeerde dit idee met de zogenoemde Mastercoin en een van de oorspronkelijke co-founders van Mastercoin zou later in 2014 de mede-oprichter van Tether worden. Het gebruik van Tether voor liquiditeit op handelsplatformen begon toen het in januari 2015 aan de BitFinex-beurs werd toegevoegd.

Hoe wordt Tether ondersteund?

Ondanks dat stablecoins een populaire keuze zijn onder cryptohandelaren, heeft Tether enkele aanvullende controverses met betrekking tot liquiditeitsproblemen en of de reserves voldoende zijn om het aantal USDT-tokens in omloop te dekken. De website van Tether stelt dat alle Tether-tokens 1 op 1 zijn gekoppeld met een overeenkomende fiat-valuta en 100% worden gedekt door de reserves van Tether.

Wilt u meer weten over beleggen in digital assets en daarvoor meer informatie van onze specialisten? Neemt u dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en kansen.

Villa de Haer
Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

Neem contact op

Heeft u interesse en wilt u meer weten over het beleggen in digital assets? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 48 uur contact met u op.