Wat zijn stablecoins?

Anno 2023 blijkt dat meer dan 70% van het transactievolume betreffende digital assets, transacties over een blockchain, betrekking hebben op stablecoins. In 2018 was dit nog minder dan 10% (Coinmetrics, 2023). Wat drijft deze groei en waarom zijn stablecoins voornamelijk interessant voor inwoners van niet-Westerse landen? Stablecoins kunnen een opstap zijn naar een verdere gewenning en adoptie van het gebruik van digital assets, wereldwijd op een onafhankelijk netwerk.

Mark Schutte

Investment Manager

Leestijd 5 minuten

Publicatiedatum
22 Mar 2024

Introductie

Steeds meer landen hebben de afgelopen jaren te maken gehad met (hyper) inflatie. In de Westerse landen is deze inflatie voorlopig redelijk binnen de perken gebleven door handelen van de centrale banken (o.a. de ECB en FED). Echter, in niet-Westerse landen is minder goed opgetreden en is er hogere economische onzekerheid. Inwoners van deze landen zijn steeds vaker opzoek naar een alternatief voor de eigen monetaire munteenheid. Ze komen dan uit bij een digitale dollar op een blockchain – een stablecoin. Voorbeelden hiervan zijn USDC en USDT. Mensen in niet-Westerse landen gebruiken deze digitale dollars steeds vaker om te betalen en te sparen.

Definitie stablecoins

Stablecoins zijn een categorie van digital assets die zijn ontworpen om een stabiele waarde te behouden in vergelijking met traditionele valuta’s zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Stablecoins streven ernaar om schommelingen in waarde te minimaliseren. Er zijn verschillende mechanismen waarmee stablecoins hun stabiliteit kunnen handhaven. Een van de meest voorkomende methoden is het koppelen van de waarde van de stablecoin aan een fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar. Voor elke uitgegeven stablecoin is er een overeenkomstige hoeveelheid dollars in bewaring. Dit betekent dat de waarde van de stablecoin direct gekoppeld is aan de waarde van de fiatvaluta, waardoor de prijsstabiliteit wordt gegarandeerd.

Een andere benadering is het koppelen van stablecoins aan grondstoffen zoals goud of zilver. De waarde van deze stablecoins wordt ondersteund door de waarde van de grondstof waar ze aan zijn gekoppeld. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om hun digital assets te diversifiëren en blootstelling te krijgen aan de waarde van echte activa. Een van de belangrijkste toepassingen van stablecoins is als een betrouwbaar medium voor transacties. Omdat hun waarde stabiel blijft, kunnen ze worden gebruikt voor dagelijkse transacties zoals het kopen van goederen en diensten, evenals voor internationale geldtransfers.

Voordelen stablecoins

Stablecoins worden uitgegeven op verschillende blockchains, waarvan Ethereum momenteel de meest populaire is. Ethereum is een veelgebruikt platform voor het creëren van blockchain gebaseerde activa, en veel stablecoins, zoals USDC en USDT, zijn ERC-20 tokens op het Ethereum netwerk. Stablecoins hebben o.a. de volgende voordelen:

Wereldwijde toegankelijkheid

Stablecoins bieden financiële diensten aan mensen in regio’s waar toegang tot traditionele banken beperkt is. Mensen in niet-Westerse landen hebben geen bankrekening maar wél een mobiele telefoon. Op deze mobiele telefoon kunnen ze gemakkelijk een wallet voor digital assets aanmaken.

Transactiesnelheid

Stablecoin transacties zijn doorgaans sneller en goedkoper dan transacties met traditionele fiat valuta. Dit geldt voornamelijk voor internationale, grensoverschrijdende betalingen. Mensen die geld willen overmaken kunnen dit door deze innovatie nu sneller en goedkoper dan bijvoorbeeld gebruik te maken van diensten van een derde partij zoals een Western Union.

Transparantie en veiligheid

Transacties met stablecoins worden vastgelegd op een openbaar grootboek (publieke blockchain), wat zorgt voor transparantie en traceerbaarheid. Dit openbare grootboek biedt een hoog niveau van beveiliging, waardoor fraude en manipulatie worden geminimaliseerd.

Programeerbaarheid

Stablecoins kunnen worden geprogrammeerd om smart contracts (stukjes code die kunnen worden opgeslagen op een blockchain) uit te voeren, wat nieuwe en innovatieve financiële toepassingen mogelijk maakt.

Stablecoins vs traditionele financiële systemen

Zoals vermeld, worden stablecoins wereldwijd gebruikt maar ze zijn vooral populair in regio’s waar economische onzekerheid en (hyper)inflatie heersen. In landen zoals Venezuela, Argentinië en Turkije bieden stablecoins een stabiele valutaopslagmogelijkheid voor mensen die anders te maken zouden hebben met waardedaling van de eigen monetaire munteenheid. Het ecosysteem van stablecoins is de afgelopen jaren flink verbeterd en dat heeft ervoor gezorgd dat deze meer in gebruik zijn genomen, wat blijkt uit de groei van het transactievolume. Inmiddels is het stablecoin ecosysteem PayPal voorbij gestreefd en evenaart het bijna Visa.

Afgelopen zomer werd bekend dat PayPal een eigen stablecoin gaat lanceren: PayPalUSD (PYUSD). Zoals de naam al doet suggereren is deze nieuwe digitale munt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en wordt de munt volledig ondersteund door USD-deposito’s van PayPal. Door gebruik te maken van de PYUSD kunnen PayPal-klanten peer-to-peer betalingen verrichten en transacties uitvoeren tussen PayPal accounts en digital assets portefeuilles. Daarnaast kunnen gebruikers van PayPal gemakkelijk en snel de stablecoins omwisselen naar andere digital assets die door PayPal worden ondersteund, zoals Bitcoin en Ethereum.

Ondanks dat de totale marktkapitalisatie van stablecoins ~10% is van het gehele crypto ecosysteem, domineren stablecoins het on-chain transactievolume (70%). Stablecoins vertegenwoordigen een belangrijke stap voorwaarts in de wereld van digital assets. Ze bieden stabiliteit, efficiëntie en toegankelijkheid, waardoor ze zowel individuen als bedrijven in staat stellen om naadloos deel te nemen aan de wereldwijde economie. Terwijl de technologie zich blijft ontwikkelen en regelgeving (MiCA) er komt in Europa – zullen stablecoins waarschijnlijk een nog prominentere rol spelen in de financiële systemen van de toekomst. Stablecoins kunnen een opstap zijn naar een verdere adoptie in het gebruik van digital assets.

Wilt u meer weten over beleggen in digital assets en daarvoor meer informatie van onze specialisten? Neemt u dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en kansen.

Villa de Haer
Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

Neem contact op

Heeft u interesse en wilt u meer weten over het beleggen in digital assets? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 48 uur contact met u op.