Ethereum impliciet erkend als commodity

In de afgelopen maanden is er veel gebeurd rondom Ethereum. In het onderstaande artikel gaan we onder andere nader in op de juridische strijd van het bedrijf Consensys tegen de SEC (Amerikaanse beurswaakhond) over de classificatie van Ether (ETH). Deze rechtszaak volgt op de recente goedkeuring van Ether ETF’s in mei 2024, wat impliceert dat de SEC Ether als een commodity beschouwt.

Derin Karim

Partner

Publicatiedatum
24 Jun 2024

Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 is een uitgebreide upgrade van het Ethereum blockchain-netwerk die als doel heeft de schaalbaarheid, veiligheid en duurzaamheid van het platform aanzienlijk te verbeteren. De overgang vond officieel plaats in september 2022. Een van de belangrijkste veranderingen die Ethereum 2.0 met zich meebracht, was de overgang van het Proof of Work (PoW) consensusmechanisme naar een Proof of Stake (PoS) systeem. Deze verschuiving naar PoS betekent dat validators, in plaats van miners, transacties goedkeuren en nieuwe blokken toevoegen aan de blockchain door een deel van hun ether (ETH) te staken. Dit nieuwe systeem vermindert het energieverbruik drastisch, waardoor Ethereum milieuvriendelijker wordt. Het onderzoek van de SEC had betrekking op Ethereum 2.0.

Consensys-rechtzaak

Consensys, het bedrijf achter onder andere de MetaMask-wallet, heeft in april 2024 een rechtszaak aangespannen tegen de SEC. De aanleiding hiervoor was een “Wells Notice” die Consensys ontving, waarin de SEC aangaf dat het bedrijf mogelijk handhavingsmaatregelen zou ondergaan vanwege vermeende schendingen van federale effectenwetten met hun MetaMask Swaps en MetaMask Staking producten. Een “Wells Notice” is een formele waarschuwing van de Amerikaanse SEC dat er mogelijk juridische stappen tegen een individu of bedrijf worden overwogen wegens vermeende wetsovertredingen.

Consensys daartegenover betoogt dat de SEC’s inspanningen om ETH als een security te reguleren in strijd zijn met eerdere verklaringen van zowel de SEC als de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), die ETH als een commodity hebben erkend. Deze rechtszaak heeft tot doel de SEC te dwingen om duidelijkheid te verschaffen over de regulering van ETH en de positie van Ethereum in de bredere financiële markt te beschermen. Op 18 juni 2024 onderging de rechtszaak een belangrijke wending. De SEC lijkt haar aanvankelijke positie te versoepelen heeft aangegeven nadere onderzoeken te stoppen. Zie hierbij de officiële verklaring vanuit Consensys: klik hier.

Goedkeuring spot Ether ETF's

De goedkeuring van de Ether exchange-traded funds (ETF’s) door de SEC in mei jl. is eveneens significant omdat dit ook impliceert dat de SEC Ether beschouwt als een commodity en niet als een security. Deze classificatie is belangrijk omdat commodities, zoals grondstoffen en andere fysieke activa, onder verschillende regelgevende kaders vallen dan securities, die financiële beleggingen vertegenwoordigen.

De SEC heeft Ether impliciet als commodity erkend door de goedkeuring van Ether futures en spot ETF’s. Dit volgt ook uit de historische positie van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), die Ether al langer als commodity beschouwt. De recente goedkeuringen versterken deze classificatie en bieden meer duidelijkheid aan beleggers en marktdeelnemers. De beslissing om Ether als commodity te classificeren, helpt ook om de juridische onzekerheid rond de regulering van Ether en andere digitale activa te verminderen. Het biedt een stabieler en voorspelbaarder regelgevingskader, wat essentieel is voor de verdere groei en adoptie van blockchain technologie en digital assets.

De Ether ETF’s maken het voor institutionele en particuliere beleggers gemakkelijker om blootstelling aan Ether (ETH) te krijgen zonder de technische uitdagingen van het rechtstreeks kopen en opslaan van de digitale assets. Een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt en dat de prestaties van een specifieke index, sector, grondstof of ander activum volgt. In het geval van Ether ETF’s volgen deze fondsen de prijs van Ether, de op één na grootste digital assets na Bitcoin. De goedkeuring van Ether ETF’s door de SEC is een erkenning van de volwassenheid en het belang van Ether in de financiële markten. Verschillende grote financiële instellingen hebben aanvragen ingediend voor de lancering van Ether ETF’s. Onder de prominente aanvragers bevinden zich:

BlackRock: Een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, die al aanzienlijke ervaring heeft met beleggingsfondsen en ETF’s.
VanEck: Bekend om zijn innovatieve benaderingen van ETF’s en zijn focus op opkomende markten en technologieën.
Grayscale: Een toonaangevend investeringsbedrijf dat gespecialiseerd is in digitale assets, vooral bekend om zijn Bitcoin Trust.
Fidelity: Een van de grootste financiële dienstverleners in de wereld, met een sterke focus op pensioen- en beleggingsfondsen.
ARK Invest: Bekend om zijn disruptieve innovatie ETF’s en de visie van CEO Cathie Wood op de toekomst van technologie en financiën.

Deze instellingen hebben goedkeuring gekregen voor hun spot Ether ETF-voorstellen en wachten nu op de definitieve goedkeuring van hun S-1 registratieverklaringen door de SEC. Naar verwachting zullen deze ETF’s in de zomer van 2024 live gaan​ (aldus de SEC). Bloomberg analist Eric Balchunas verwacht dat de Ether ETF’s al eerder live kunnen en mikt op 2 juli 2024.

Politieke inmenging door de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen

De goedkeuring van Ether ETF’s en de bredere discussie over de regulering van digitale assets komen op een politiek beladen moment, met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het vooruitzicht. Verschillende politieke krachten hebben uiteenlopende standpunten over de rol van digitale assets in de economie en de regulering ervan. Dit politieke klimaat kan van invloed zijn op toekomstige wet- en regelgeving en de houding van toezichthouders zoals de SEC en de CFTC.

Donald Trump heeft een opmerkelijke verschuiving gemaakt in zijn standpunt ten aanzien van digital assets. Waar hij eerder Bitcoin en andere digitale assets als een “scam” bestempelde en sterk de voorkeur gaf aan de Amerikaanse dollar, omarmt hij nu de cryptogemeenschap openlijk. Trump heeft zich uitgesproken tegen de strenge regelgeving van de Biden-administratie en belooft minder stringent toezicht als hij herkozen wordt. Hij stelt dat de huidige vijandige houding van de Democraten ten opzichte van crypto leidt tot een uitstroom van de industrie uit de VS. Trump benadrukt de noodzaak om innovatie binnen de Amerikaanse grenzen te behouden door een vriendelijker regelgevend kader te bieden.

Joe Biden, aan de andere kant, heeft een meer gematigde benadering gevolgd. Zijn administratie heeft stappen ondernomen om de voordelen en risico’s van digitale assets te onderzoeken en heeft de mogelijkheid van een Amerikaanse Central Bank Digital Currency (CBDC) overwogen. Hoewel zijn aanpak door sommige marktdeelnemers als vijandig wordt gezien, wijst Biden op de noodzaak van consumentenbescherming en de stabiliteit van het financiële systeem. Zijn executive order uit 2022 benadrukt het belang van onderzoek naar en regulering van digitale assets om misbruik te voorkomen en de integriteit van de markt te waarborgen.

De houding ten aanzien van digital assets kan een cruciale rol spelen in de verkiezingen van 2024, waarbij beide kandidaten de groeiende demografie van cryptobeleggers proberen aan te spreken. Terwijl Trump zich profileert als de verdediger van de crypto-industrie tegen regulatoire overreach, zet Biden in op een gebalanceerde aanpak die innovatie ondersteunt maar ook consumenten beschermt. De uiteindelijke regelgeving die uit deze verkiezingen voortkomt, zal waarschijnlijk aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van digitale assets in de VS.

Dit artikel is samengesteld door het investment team van BitStaete. Wilt u meer weten over het professioneel beleggen in Digital Assets neem dan contact met ons op.

Wilt u meer weten over beleggen in digital assets en daarvoor meer informatie van onze specialisten? Neemt u dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en kansen.

Villa de Haer
Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

Neem contact op

Heeft u interesse en wilt u meer weten over het beleggen in digital assets? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 48 uur contact met u op.