Gevestigde financiële instellingen betreden geleidelijk de markt van digital assets en/of blockchain netwerken
Introductie

Steeds meer financiële instellingen realiseren zich de potentie en de groeiende vraag naar digital assets, en proberen daarom hun aanwezigheid in deze markt te vestigen. Er zijn verschillende redenen waarom traditionele financiële instellingen zich tot digital assets wenden. Een belangrijke reden is de toenemende acceptatie van digital assets door consumenten en investeerders. Ook zien financiële instellingen de voordelen van blockchain technologie, zoals snelle en veilige transacties, lagere transactiekosten en transparantie.

Daarnaast spelen regelgevende ontwikkelingen een rol. Sommige landen hebben regelgeving ingevoerd of aangekondigd die de deur opent voor regulering en integratie van digital assets in het traditionele financiële systeem. Dit heeft geleid tot een groeiend vertrouwen bij gevestigde financiële instellingen om deel te nemen aan deze markt. Onderstaand hebben wij drie gebeurtenissen van de afgelopen maanden uitgewerkt die de inmenging van de traditionele financiële instellingen weergeeft.

Bitcoin-ETF aanvraag van BlackRock

Het onderwerp van gesprek in de afgelopen maanden binnen de digital assets markt was en is de spot bitcoin-ETF aanvraag van BlackRock, volgens ETF-watchers van Bloomberg is de kans inmiddels 90% dat deze ETF er in 2024 daadwerkelijk gaat komen, mogelijk gebeurd dit nog in het vierde kwartaal van 2023. De verwachtingen voor de acceptatie van deze spot bitcoin-ETF zijn hooggespannen.

BlackRock is de grootste vermogensbeheerder van de wereld met een beheerd vermogen in 2023 van 9,42 triljoen US dollar. BlackRock opereert wereldwijd met circa 70 kantoren in 30 landen en heeft klanten in meer dan 100 verschillende landen. Het bedrijf biedt een breed scala aan beleggingsproducten en – diensten aan institutionele en particuliere beleggers. BlackRock staat vooral bekend om zijn expertise op het gebied van passief beleggen en is de grootste aanbieder van ETF’s ter wereld. Het bedrijf merkt vanuit de klanten een steeds meer toenemende interesse in de digital asset markt en dat is de reden dat ze een spot bitcoin-ETF hebben aangevraagd.

Naast BlackRock zijn er nog een aantal grote marktpartijen die ook een zelfde aanvraag voor hebben liggen bij de SEC in Amerika, zie onderstaande overzicht. De komst van de spot bitcoin-ETF in Amerika kan zorgen voor een enorme nieuwe instroom van met name institutioneel kapitaal en daarmee een volgende fase in luiden van het verder ‘volwassen worden’ van het ecosysteem.

De verschillende marktpartijen die een bitcoin & ethereum ETF hebben aangevraagd.
ABN AMRO geeft met succes een digitale obligatie uit op een blockchain netwerk

ABN Amro heeft met succes een digitale obligatie uitgegeven met de hulp van de diensten van Tokeny en Fireblocks. Met deze obligatie haalde het Nederlandse bedrijf Vesteda EUR 5 miljoen op bij DekaBank. De uitgifte van deze digitale groene obligatie via een blockchain netwerk illustreert het groeiende besef van de voordelen van blockchain technologie in de context van digitale financiën.

Het proces van het opstellen, plaatsen en vastleggen van de obligatie verliep volledig digitaal en de obligatie is uitgegeven op het blockchain netwerk van Polygon (een tweede laag bovenop het Ethereum netwerk). Het eigendom van de obligatie werd geregistreerd op de blockchain in de vorm van tokens, die de investeerder ontving nadat de betaling voor de obligatie was voltooid. ABN AMRO beheert en beschermt de exclusieve toegangssleutel van de wallet c.q. digitale portemonnee van de investeerder. Deze sleutel verleent toegang tot de digitale obligatie, waardoor ABN AMRO institutionele klanten de mogelijkheid biedt voor veilige digitale opslag van hun activa.

De uitgifte van deze digitale groene obligatie via een blockchain netwerk illustreert het groeiende besef van de voordelen van blockchain in de context van digitale financiën. Door gebruik te maken van de onveranderlijke en transparante aard van blockchain technologie, biedt dit initiatief een raamwerk voor de uitgifte en het beheer van obligaties. Het proces wordt versneld door het digitale karakter van de uitgifte, terwijl tegelijkertijd een uiterst transparante en veilige transactieomgeving wordt gewaarborgd. ABN AMRO heeft al eerder ervaring opgedaan met digitale obligaties, onder andere voor de Europese Investeringsbank (EIB), en heeft wederom voortgang geboekt door deze nieuwe succesvolle uitgifte.

 

Deutsche Bank gaat beheer diensten voor digital assets aanbieden

Afgelopen september heeft Deutsche Bank aangekondigd een strategisch partnerschap aan te gaan met het Zwitserse bedrijf Taurus om bewaardiensten aan te bieden voor institutionele klanten. Deze samenwerking markeert een belangrijke stap voor Deutsche Bank, omdat het voor het eerst in staat zal zijn digital assets voor haar klanten te bewaren.

Deutsche Bank’s toetreding tot de wereld van digital assets en blockchain technologie en de andere voorbeelden in dit artikel geeft aan dat traditionele financiële instellingen zich steeds meer bewust worden van de mogelijkheden die deze innovatieve technologieën bieden, zelfs te midden van de volatiliteit en uitdagingen van de digital assets markt. Deze ontwikkelingen zullen naar verwachting de weg effenen voor verdere integratie van digital assets in de bredere financiële sector.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact