Wat is Celsius en waarom is het in elkaar gestort?
De cryptokredietbank Celsius pauzeerde de opnames van het platform toen de Bitcoin prijs fors naar beneden ging, wat is er gebeurd?

Te midden van een bredere cryptocrash, kondigde cryptokredietbank Celsius op 12 juni aan dat het alle opnames op zijn platform opschortte, daarbij verwijzend naar “extreme marktomstandigheden” en de noodzaak om “de liquiditeit te stabiliseren”.

In de uren na de aankondiging kelderde de Celsius token (CEL) met 70% binnen één uur. De volgende dag handelde CEL met nog eens 40% minder in waarde. De neerwaartse spiraal van CEL kwam te midden van een gigantische uitverkoop waarbij de totale marktkapitalisatie van crypto daalde tot minder dan een biljoen, waarbij de crypto marktkapitalisatie een piek noteerde van meer dan $ 3 biljoen.

Het doel van Celsius: “de financiële sector ontwrichten”.

Hoe het begon: Celsius is een centraal geleid cryptocurrency financieringsplatforms (CeFi). Iedereen met crypto in portefeuille kan geld lenen bij Celsius. De crypto lening moet hierbij minimaal worden gedekt door het ingezette onderpand, wat betekent dat de lener meer cryptocurrencies moet storten dan dat hij leent.

Hoewel Celsius de belofte van een alternatief financieel systeem biedt door meer concurrerende opbrengsten te bieden dan spaarrekeningen zijn er nog steeds kapitaal- en technologische toetredingsdrempels.

Zodra gebruikers de sprong hebben gewaagd en wat geld op het protocol vast hebben gezet kan men van aantrekkelijke rentepercentages genieten. Volgens de website van Celsius bieden zij meer dan 7% APY rendement op stablecoins zoals USDC en USDT, 6% voor Ethereum en 6,25% voor Bitcoin.

Het protocol leent vervolgens zijn gepoolde tokens tegen hogere tarieven uit aan leners. Celsius houdt vol dat het de crypto van klanten voor niets anders gebruikt dan in-house protocol-leningen en Bitcoin-miningactiviteiten en zichzelf kan verkopen voor potentiële investeerders over zijn “transparantie” en “realtime audits” als een uniek verkoopargument.

Huidige stand van zaken

De CEL-token van Celsius ging in vrije val kort na de aankondiging dat het de opnames op 13 juni pauzeerde. De rest van de cryptomarkt lijkt dit voorbeeld te hebben gevolgd, zij het met minder duidelijke verliezen.

De oorzaak van de problemen van Celsius lijkt te wijten te zijn aan Lido’s Staked Ether (stETH), een token dat is gekoppeld aan Ethereum’s ETH. stETH staat voor ETH die is vergrendeld op de Ethereum 2.0-beacon-chain – een keten die parallel loopt aan de belangrijkste Ethereum-blockchain die uiteindelijk zal worden gecombineerd met het Ethereum-mainnet in een gebeurtenis die bekend staat als de Merge, waardoor het netwerk wordt omgezet van een proof of work-consensusmechanisme naar proof of stake.

Op DeFi-platforms wordt stETH vaak gebruikt als onderpand om ETH te lenen. Het probleem is dat stETH onlangs zijn koppeling aan ETH heeft verloren, waardoor stETH posities worden bedreigd. Nu de houders verkopen en de datum van de Ethereum merge nog steeds onzeker is, ken stETH  een zware verkoopdruk.

Wat heeft dat met Celsius te maken? Het DeFi-platform had het geld van klanten vastgezet in stETH, en een depegging van stETH zou een golf van aflossingen kunnen veroorzaken, waardoor een liquiditeitscrisis zou ontstaan.

 

Celsius en toezichthouders

In het afgelopen jaar hebben verschillende toezichthouders duidelijk gemaakt dat ze crypto-leenproducten zoals Celsius als niet-geregistreerde effecten beschouwen. In september vorig jaar hadden vier staten (New Jersey, Texas, Alabama en Kentucky) Celsius gevraagd om haar activiteiten per direct stop te zetten. Diezelfde maand sloot Coinbase zijn eigen geplande Lend-product af nadat de SEC met juridische stappen dreigde als het zou worden gelanceerd.

Op dat moment had Celsius de operaties in het Verenigd Koninkrijk al stopgezet, daarbij verwijzend naar “onzekerheid over de regelgeving”. Het bedrijf besloot dat een verhuizing naar de Verenigde Staten ook een einde zou maken aan strategische wildgroei, waardoor het zich zou kunnen concentreren op het verkrijgen van binnenlandse licenties en registraties om “de levensvatbaarheid van Celsius en zijn gemeenschap op lange termijn te waarborgen”.

In oktober 2021 haalde Celsius 400 miljoen dollar op in een financieringsronde die het naar een waardering van meer dan 3 miljard dollar bracht. In november maakte het bekend dat de financiering was gestegen tot $ 750 miljoen na overinschrijving van de verhoging.

Crash van Celsius

De huidige ineenstorting van Celsius komt slechts een maand na de ineenstorting van een andere DeFi-standaarddrager, Terra. De aan dollar gekoppelde stablecoin van het platform, UST, liep naar nul nadat de nummer één use case – 20% rendement op Anchor verdiende – werd aangetast door marktonzekerheid. Er volgde een massale exit, waar miljarden UST werden verbrand om LUNA te minten met een snelheid die te snel was voor het pegging-algoritme. Een heel ecosysteem werd vernietigd.

Er is intussen veel geld weggetrokken uit Celsius; in de eerste helft van 2022 kromp het totale bedrag aan digitale activa die op het protocol waren vergrendeld van ongeveer $ 24 miljard tot $ 12 miljard.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact