De lancering van de bitcoin ETF’s op Wall Street  – een analyse van de eerste handelsweken
Introductie

Op woensdag 10 januari kwam eindelijk de langverwachte beslissing van de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, over de goed- of afkeuring van de spot bitcoin ETF’s. De verwachtingen waren van tevoren hooggespannen, en analisten van Bloomberg beoordeelden de kans op goedkeuring op 90%. Deze goedkeuring werd uiteindelijk verleend, waardoor Amerikanen gemakkelijker toegang krijgen tot bitcoin via veelgebruikte, traditionele fondsen. De handel in deze spot bitcoin ETF’s ging officieel van start de dag na de goedkeuring, op donderdag 11 januari.

De acceptatie van de spot bitcoin ETF’s is van groot belang omdat grote Wall Street vermogensbeheerders, zoals BlackRock en Fidelity Investments, betrokken zijn bij de totstandkoming van deze fondsen. Door middel van deze fondsen in het traditionele financiële systeem hebben nu miljoenen Amerikanen op een eenvoudige wijze toegang tot deze beleggingscategorie. Ook kan het nieuwe investeerders aantrekken als grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

Wat is een ETF?

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld en meestal wordt gebruikt om in meerdere beursgenoteerde bedrijven tegelijk te investeren. Een bitcoin ETF wijkt hier echter van af, omdat het uitsluitend gericht is op investeringen in bitcoin. De werking van een ETF houdt in dat externe partijen een index nabootsen, zoals de AEX of de DOW Jones voor aandelen, of een gespecialiseerde index zoals die voor duurzame bedrijven. ETF-aanbieders kopen vervolgens aandelen in dezelfde verhouding als de index om deze na te bootsen.

Hiermee creëren ze een nieuw aandeel (de ETF) dat de waarde van de gehele index vertegenwoordigt. In het geval van een spot bitcoin ETF betreft het echter geen aandelen, maar enkel de onderliggende digitale asset: bitcoin. De markt voor ETF’s heeft aanzienlijke groei doorgemaakt sinds het begin van deze eeuw, met een marktwaarde van bijna 8.000 miljard dollar aan het einde van vorig jaar. De voornaamste aanbieders van ETF’s zijn BlackRock, Vanguard en State Street, die respectievelijk 2.200 miljard, 1.900 miljard en 1.000 miljard dollar aan ETF’s beheren. Deze beleggingsmethode is bijzonder populair bij zowel particuliere als institutionele beleggers. Nu er een spot bitcoin ETF beschikbaar is, verwacht men dat dit een nieuwe golf van beleggers uit Amerika zal aantrekken. Vooral sinds de inmenging van BlackRock sinds de zomer van 2023 is het ETF proces in een stroomversnelling geraakt. Van de voorgaande ETF aanvragen van de grootste vermogensbeheerder ter wereld is er door de SEC in het verleden nog nooit een aanvraag geweigerd. Het lag in de lijn der verwachting dat dus de acceptatie van de bitcoin ETF er zou komen.

BlackRock is met een beheerd vermogen van 9,42 triljoen US dollar (2023) een traditionele financiële gigant en opereert wereldwijd met circa 70 kantoren in 30 landen en heeft klanten in meer dan 100 verschillende landen. Het bedrijf biedt een breed scala aan beleggingsproducten en – diensten aan institutionele en particuliere beleggers. BlackRock staat vooral bekend om zijn expertise op het gebied van passief beleggen en is de grootste aanbieder van ETF’s ter wereld. Het bedrijf merkt vanuit de klanten een steeds meer toenemende interesse in de digital asset markt en dat is o.a. een reden dat ze een spot bitcoin ETF hebben aangevraagd.

Verwachtingen voorafgaand aan de lancering

Deskundigen verwachten dat de introductie van de spot bitcoin ETF een aanzienlijke impact zal hebben op de vraag naar bitcoin. Vooraanstaande en deskundige analisten hebben hun verwachtingen gedeeld over de mogelijke instroom van nieuw kapitaal in de bitcoin markt als gevolg van deze ontwikkeling. Hun voorspellingen variëren van 150 tot 300 miljard dollar binnen een tijdsbestek van drie jaar. Deze aanzienlijke kapitaalinstroom wordt niet direct na de lancering van de ETF’s verwacht, maar over een periode van enkele jaren. Het is waarschijnlijk dat de grootste toename plaats zal vinden tijdens een nieuwe bullmarkt of hypefase in de algemene cryptosector.

De goedkeuring van de spot bitcoin ETF door de SEC is een bevestiging van de groeiende acceptatie van digital assets in de reguliere financiële wereld. Dit kan een nieuwe standaard zetten voor hoe digital assets in de toekomst worden geïntegreerd in traditionele financiële producten en diensten. De impact hiervan kan verder reiken dan alleen de bitcoin markt, aangezien dit precedent andere digital assets en hun respectievelijke ETF-aanvragen kan beïnvloeden. Daarnaast is het waarschijnlijk dat deze goedkeuring de weg vrijmaakt voor verdere institutionele adoptie van bitcoin, wat weer kan leiden tot een bredere integratie en acceptatie binnen de wereldwijde financiële systemen.

Op donderdag 11 januari had het team van Bitwise Asset Management de eer om de gong te slaan op de NYSE (New York Stock Exchange) om de goedkeuring van de bitcoin ETF te vieren. Bitwise is één van de vermogensbeheerders die de ETF hebben gelanceerd.
Ondanks prijsdaling is de lancering succesvol

De reactie van beleggers en de marktdynamiek in de eerste handelsdagen bieden inzicht in zowel de populariteit als de potentiële uitdagingen van deze nieuwe investeringsvehikels. Het handelsvolume was opmerkelijk hoog met een totaal van ongeveer 4,6 miljard US dollar op de eerste handelsdag, wat wijst op een aanzienlijke interesse en activiteit rond deze nieuwe producten. Het handelsvolume omvatte uiteraard zowel instroom als uitstroom, wat de betrokkenheid van investeerders aantoont.

Een van de meest opvallende successen was BlackRock’s iShares Bitcoin ETF, die als eerste een beheerd vermogen van 1 miljard US dollar bereikte binnen slechts vier handelsdagen. Dit was een duidelijke indicatie van de sterke vraag van investeerders. Fidelity’s Bitcoin ETF volgde niet ver daar achter, wat het belang van naamsbekendheid en concurrerende kosten in de aantrekkingskracht van deze producten benadrukt​​. De succesvolle lancering blijkt onder andere uit de vergelijking met de lanceringen van alle ETF’s in 2023. Op 16 januari behaalden de bitcoin ETF’s een handelsvolume van meer dan 1,9 miljard dollar. Ter vergelijking, alle 500 nieuw geintroduceerde ETF’s die in 2023 werden gelanceerd, behaalden gezamenlijk slechts een volume van 450 miljoen dollar (Bloomberg). In de onderstaande tabel hebben wij alle tien ETF uitgevers weergegeven met hun bijbehorende bitcoin holdings (in totaal aantal bitcoins).

Netto instroom in bitcoin & US dollar waarde per 25 januari 2024 (Bron: CC15Capital)

De bovenstaande tabel toont een opvallende uitstroom uit het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) fonds. Dit fonds, dat al sinds september 2013 beschikbaar is voor beleggers, vereenvoudigt het investeren in bitcoin doordat beleggers niet direct de digital asset hoeven aan te kopen en te beheren. Dit concept is vergelijkbaar met dat van een bitcoin spot ETF. Een uniek kenmerk van dit fonds was dat beleggers wel konden investeren, maar hun aandelen niet direct konden verkopen. Met de recente goedkeuring van spot bitcoin ETF’s heeft Grayscale het GBTC fonds omgezet in een dergelijke ETF, waardoor het nu mogelijk is voor beleggers om hun belangen in GBTC te verkopen. Deze nieuwe verkoopmogelijkheid, gecombineerd met de relatief hoge beheerkosten van 1,5%, draagt bij aan de verkoopdruk die in de tabel wordt weergegeven.

Al met al blijkt dat de 10 ETF aanbieders zorgen voor netto instroom van meer dan 18.000 BTC en 700 miljoen US dollar. Het is aannemelijk dat de verkoopdruk vanuit het Grayscale fonds op den duur zal afnemen. Daarnaast is de verwachting dat financiële adviseurs, zowel aan particuliere beleggers als aan institutionele investeerders, de ETF’s zullen aanbevelen. Deze twee factoren zullen naar verwachting leiden tot een toename van de gezamenlijke netto instroom van kapitaal.

Ethereum spot ETF’s

Met de acceptatie van de Bitcoin spot ETF, doemt er een nieuwe mogelijkheid op: de introductie van een Ethereum spot ETF. In het volgende artikel hebben we al uitgebreid stilgestaan bij Ethereum, het ontstaan, de toepassingen en investeringstheorieën betreffende tweede grootste digital asset: lees hier. Eveneens zoals bij de bitcoin spot ETF, heeft wederom BlackRock zich ook gemeld bij de SEC voor deze aanvraag. De komst van een Ethereum spot ETF zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de crypto- en financiële markten. Een van de meest significante gevolgen zou zijn de toegenomen toegankelijkheid van Ethereum voor een breder scala aan beleggers. Met de geloofwaardigheid en het vertrouwen van grote namen als BlackRock, VanEck en Bitwise zou een Ethereum ETF de drempel voor investeren in deze digital asset aanzienlijk kunnen verlagen. Dit zou niet alleen de deur openen voor meer institutionele beleggers, maar ook voor individuele beleggers.

Daarnaast zou de acceptatie van een Ethereum ETF de legitimiteit en acceptatie van digital assets in het algemeen verder versterken. Het zou een bevestiging zijn van de groeiende erkenning van digital assets als een legitieme en waardevolle beleggingsklasse. Dit zou op zijn beurt kunnen leiden tot verhoogde stabiliteit en zal door de toegenomen hoeveelheid kapitaal waarschijnlijk leiden tot minder volatiliteit op handelsmarkten. Echter, ondanks deze veelbelovende vooruitzichten, zijn er ook uitdagingen. De grootste hiervan is de regelgeving. De SEC heeft een voorzichtige houding aangenomen ten opzichte van de Ethereum spot ETF’s en de kans op goedkeuring is kleiner dan bij de goedkeuring van de bitcoin ETF’s. Een andere uitdaging is de aard van Ethereum zelf. Als een platform dat niet alleen een digital asset is, maar ook een fundament biedt voor gedecentraliseerde applicaties en smart contracts, is het complexer dan Bitcoin. Deze complexiteit kan extra zorgen oproepen bij regelgevers en investeerders over de stabiliteit en veiligheid van het beleggen in een Ethereum ETF.

Desalniettemin, met de toenemende institutionalisering en de groeiende interesse van grote financiële spelers, lijkt de mogelijkheid van een Ethereum spot ETF een logische volgende stap. Terwijl de industrie en de markten met spanning de ontwikkelingen volgen, blijft de vraag of en wanneer de Ethereum spot ETF een realiteit zal worden, en welke impact dit zal hebben. De eerst volgende deadline wanneer de SEC een beslissing moet maken is in mei dit jaar. Mogelijk dan al kunnen eveneens de Ethereum spot ETF’s verhandeld worden.

Dit artikel is samengesteld door het investment team van BitStaete. Wilt u meer weten over het professioneel beleggen in Digital Assets neem dan contact met ons op of kijk verder op onze website: www.bitstaete.nl

 

 

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact