Na de succesvolle lancering van de bitcoin ETF’s volgen mogelijk ook Ethereum ETF’s dit jaar
Introductie

In de komende maanden staan er voor Ethereum, de tweede grootste digital assets na bitcoin, cruciale ontwikkelingen op het programma die het potentieel hebben om het ecosysteem ingrijpend te transformeren. De combinatie van spot Ethereum ETF-aanvragen en de aankomende Dencun upgrade vertegenwoordigen belangrijke mijlpalen die de adoptie, functionaliteit, en de perceptie van Ethereum in de bredere financiële en technologische zin zouden kunnen veranderen.

Spot Ethereum ETF’s

De mogelijke introductie van spot Ethereum ETF’s in 2024 is een ontwikkeling die niet onderschat kan worden. De spot bitcoin ETF’s zijn succesvol gelanceerd op Wall Street en hebben op het moment van schrijven (5 maart 2024) al een netto instroom van afgerond 155.000 gehele bitcoins ter waarde van 10,2 miljard US dollar. In het volgende artikel zijn we al uitgebreid in gegaan op wat een ETF, of wel een Exchange-Traded Fund is (lees hier). Kort samengevat is een ETF een beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld waarbij externe financiële bedrijven (bijvoorbeeld BlackRock of Fidelity) een onderliggende index of asset nabootsen.

ETF’s kunnen gezien worden als een brug tussen de traditionele financiële wereld en de relatief jonge digital assets sector.  Deze fondsen maken het voor een breder publiek mogelijk om te investeren in Ethereum zonder de noodzaak om directe aankopen te doen op digital asset exchanges, die vaak als complex worden ervaren door nieuwkomers. De aanvragen voor Ethereum spot ETF’s reflecteren een groeiende institutionele interesse in digital assets als legitieme investeringsopties. Een goedkeuring van deze ETF’s zou een golf van nieuw kapitaal naar Ethereum kunnen leiden, wat niet alleen de liquiditeit en prijsstabiliteit ten goede zou komen, maar ook de acceptatie van Ethereum als een waardevolle asset in gediversifieerde portefeuilles zou versnellen. De impact hiervan kan verreikend zijn, mogelijk leidend tot een herwaardering van Ethereum en een bredere acceptatie van blockchain technologie in het algemeen.

Onderstaand hebben wij een afbeelding toegevoegd vanuit Bloomberg met een overzicht van de verschillende aanvragen voor de spot Ethereum ETF en de bijbehorende uitgevers.  Zoals te zien is in de afbeelding zijn ook bij deze aanvraag grote gevestigde traditionele financiële bedrijven betrokken, waaronder BlackRock en VanEck. De eerst volgende deadline waarop de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond) een uitspraak moet doen over de aanvragen is 23 mei 2024.

Overzicht van de lopende spot Ethereum ETF aanvragen met de uitgever en datums van de deadlines.
Dencun upgrade

Naast de mogelijke komst van de spot ETF’s staat er ook een belangrijke upgrade op de planning voor het Ethereum ecosysteem halverwege maart. De Dencun upgrade is een grote stap vooruit sinds Ethereum is overgestapt op het Proof of Stake-systeem. Het gaat vooral om het beter en efficiënter maken van het netwerk, wat belangrijk is voor de mensen die Ethereum gebruiken om apps te ontwikkelen en uiteraard voor iedereen die het netwerk gebruikt.

Een van de belangrijkste punten van de Dencun upgrade is het invoeren van sharding. Dit betekent dat het Ethereum-netwerk in stukjes wordt opgedeeld, waardoor het netwerk een stuk sneller en goedkoper kan werken. Dit is vooral goed nieuws voor gebruikers die vinden dat de kosten voor het gebruik van Ethereum te hoog zijn. Met de Dencun upgrade wordt het gebruik van Ethereum een stuk toegankelijker en betaalbaarder, wat nieuwe mogelijkheden opent voor het gebruik van Ethereum. Denk aan allerlei nieuwe apps en diensten die gebouwd kunnen worden op dit platform.

Vooruitzichten voor Ethereum

De synergie tussen de mogelijke acceptatie van de Ethereum ETF-aanvragen en de Dencun upgrade scheppen een optimistisch beeld voor de toekomst van Ethereum. Terwijl de ETF’s institutionele en particuliere beleggers een veiligere en gereguleerde manier bieden om te investeren in Ethereum, zorgt de Dencun upgrade voor de nodige technische verbeteringen om het netwerk te schalen en te optimaliseren voor toekomstige groei. Deze ontwikkelingen komen op een moment dat de interesse in DeFi, NFT’s (Non-Fungible Tokens), en gedecentraliseerde applicaties blijft groeien. Ethereum staat centraal in deze sectoren, en de verbeteringen in schaalbaarheid en efficiëntie, samen met een toename in institutionele en particuliere investeringen, kunnen het platform en zijn ecosysteem naar nieuwe hoogten stuwen.

Conclusie

2024 kan worden gezien als een keerpuntjaar voor Ethereum, gekenmerkt door significante vooruitgang zowel in technologische capaciteit als in financiële integratie. De combinatie van Ethereum ETF-aanvragen en de Dencun upgrade belooft het landschap van digital assets te hervormen, Ethereum’s positie als een leidende blockchain voor innovatie te versterken, en de weg te effenen voor brede acceptatie en gebruik van digital assets en blockchain technologie. Terwijl de markt van digitale assets zicht blijft ontwikkelen, blijft Ethereum in de voorhoede van deze transformatie, voortbouwend op zijn fundamenten om een meer inclusief, efficiënt en toegankelijk digitaal financieel systeem te creëren.

Dit artikel is samengesteld door het investment team van BitStaete. Wilt u meer weten over het professioneel beleggen in Digital Assets neem dan contact met ons op.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact