Bitcoin vs. Ethereum – wat zijn de verschillen?
Introductie

De markt voor digital assets is het afgelopen jaar en sinds het begin van dit jaar aanzienlijk gegroeid. Ondanks de groeiende concurrentie van honderden altcoins, blijven Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) van het Ethereum-netwerk, de duidelijke leiders op de markt in 2024. Samen maken de marktkapitalisaties van Bitcoin en Ether circa 70% uit van de wereldwijde markt van digital assets.

De huidige marktkapitalisatie van Bitcoin van $1,26 biljoen overtreft ruimschoots de huidige marktkapitalisatie van Ether van $382 miljard, maar de marktkapitalisatie van Ether is meer dan vier keer groter dan die van de eerst volgende digital asset (BNB) – getallen zijn gebaseerd op het moment van schrijven (april 2024). Concurrenten kunnen de komende jaren opkomen om de twee leiders op de markt uit te dagen, maar voor nu zijn de twee meest voor de hand liggende keuzes voor investeerders in de markt van digital assets Bitcoin (BTC) en Ether (ETH).

Bitcoin

Bitcoin is de eerste digital asset. Het is een op blockchain gebaseerde, gedecentraliseerde digitale valuta aangedreven door een netwerk van gebruikers dat financiële transacties mogelijk maakt zonder te vertrouwen op een centrale autoriteit of tussenpersoon. Bitcoin en andere digital assets zijn een interessant alternatief voor fiatvaluta’s zoals de Amerikaanse dollar en de euro, die worden ondersteund door overheden en centrale banken.

Bitcoin is beveiligd door cryptografie, waarbij transacties worden geverifieerd door een proces dat bekend staat als mining, waarbij bitcoin miners concurreren om transacties te verifiëren door complexe wiskundige puzzels op te lossen met krachtige computers. Deze verificatiemethode staat bekend als proof-of-work, of PoW (lees hier meer over proof-of-work). Bitcoin-transacties worden permanent vastgelegd op een openbaar grootboek dat op geen enkele manier kan worden gewijzigd of gemanipuleerd.

Als een bitcoin-miner met succes een blok geverifieerde transacties aan de blockchain toevoegt, ontvangen ze een beloning van nieuw geminede Bitcoins. Die beloning is momenteel 3,125 BTC per blok, deze beloning wordt gehalveerd telkens wanneer er 210.000 blokken aan de blockchain worden toegevoegd; deze halvering van beloningen wordt Bitcoin halvering genoemd, en het proces vindt meestal ongeveer elke vier jaar plaats. 20 april 2024 jl. heeft de vierde halvering plaatsgevonden (lees hier meer over de bitcoin halving). In tegenstelling tot fiatvaluta’s heeft Bitcoin een harde limiet van 21 miljoen BTC die ooit kunnen bestaan. Deze limiet beperkt het aanbod van Bitcoin en voorkomt hoge inflatie.

Ethereum

Ethereum is een blockchain-platform dat is gemaakt om smart contracts en veilige financiële transacties te ondersteunen. De native valuta van het Ethereum-netwerk is Ether. Smart contracts zijn software die gedecentraliseerde apps, of dApps, in staat stellen automatisch op een blockchain te draaien wanneer aan een reeks vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan.

Het Ethereum-netwerk omvat dApps voor onder andere gedecentraliseerde financiën, bekend als DeFi. De meeste non-fungible tokens, of NFT’s, zijn ook gebaseerd op het Ethereum-netwerk. Het Ethereum-netwerk is gedecentraliseerd en werkt op een netwerk van duizenden computers over de hele wereld. In 2022 stapte het Ethereum-netwerk over van een energie-intensieve PoW-verificatiesysteem naar een proof-of-stake, of PoS, model. In plaats van dat miners concurreren om wiskundige puzzels op te lossen, selecteert het PoS-systeem van Ethereum validators via een algoritme. Om in aanmerking te komen als mogelijke validator, moeten handelaren wat van hun digitale asset (ether in dit geval) “staken” als onderpand. Hoe meer Ether ze inzetten, hoe groter de kans dat ze worden gekozen om een blok te valideren en een beloning te ontvangen.

Ether heeft geen harde aanbodlimiet, maar het aanbod wordt beheerd via een proces dat bekend staat als verbranding (burning). Elke keer dat er een transactie wordt voltooid op het Ethereum-netwerk, moeten gebruikers een transactievergoeding, of “gas” -vergoeding, betalen. Het Ethereum-protocol bepaalt dat een fractie van elke gasvergoeding zal worden verbrand, of in feite vernietigd. Dat betekent dat Ether deflationair is geweest gedurende het afgelopen jaar, omdat er meer ETH is verbrand dan er is gecreëerd, en het totale aanbod van ETH is afgenomen. Wanneer mensen debatteren over de deugden van Ethereum als investering, verwijzen ze eigenlijk naar de native valuta van het netwerk, Ether, hoewel het vaak nog steeds informeel wordt aangeduid als Ethereum.

Belangrijkste verschillen

Zowel Bitcoin als Ether zijn de populairste digital assets die opereren op gedecentraliseerde blockchain netwerken, maar daarnaast zijn er maar weinig overeenkomsten tussen de twee investeringen. Hier zijn enkele van de vele verschillen tussen Bitcoin en Ether:

  • Het netwerk van Bitcoin werkt op een PoW-verificatiesysteem, terwijl Ethereum een minder energie-intensief PoS-consensusverificatiesysteem gebruikt.
  • Per heden wordt Bitcoin wordt steeds meer gezien als digital gold en daarnaast kan het als alternatief worden gezien voor fiatvaluta’s zoals de Amerikaanse dollar en de euro. Het primaire doel van Ethereum is om te dienen als een platform om smart contracts en andere dApps uit te voeren, en ETH is eenvoudigweg de native valuta die wordt gebruikt om transacties te vergemakkelijken.
  • Bitcoin heeft een eindige voorraad die is beperkt tot 21 miljoen, terwijl Ether theoretisch een oneindige voorraad heeft. Echter, Ether is deflatoir geweest in de afgelopen maanden dankzij het vernietigen van een gedeelte van de voorraad (via de transactiekosten). Blijft het Ethereum netwerk populair en veel gebruikt dan zou naar alle waarschijnlijk Ether de currency deflatoir blijven.
  • De toekomstige rendementen van Bitcoin zullen waarschijnlijk afhangen van de adoptie ervan als een legitieme wereldwijde valuta en de populariteit als een inflatiebescherming en waardeopslag. De toekomstige rendementen van Ether zullen waarschijnlijk meer afhangen van de populariteit van het Ethereum-netwerk en de groei van dApps en smart contracts. Echter, is het belangrijk om aan te merken dat beide ecosystemen continu in ontwikkeling zijn, zo zien we ook steeds meer activiteit binnen het Bitcoin ecosysteem op het gebied van NFT’s en overige toepassingen die breder zijn dan het bovenstaande.
Rendementen in de afgelopen jaren

Zowel Bitcoin als Ether zijn uitzonderlijke investeringen geweest. Als we naar het verleden kijken, is het moeilijk om een winnaar te kiezen tussen Bitcoin en Ether omdat hun relatieve rendementen fluctueren afhankelijk van het tijdsbestek. In het afgelopen jaar is de prijs van Bitcoin met 130% gestegen in vergelijking met een stijging van 70% voor Ether (op het moment van schrijven).

Als je terugkijkt over de afgelopen vijf jaar, is de prijs van Bitcoin met ongeveer 1.150% gestegen, terwijl de prijs van Ether met ongeveer 1.850% is gestegen. Het lijkt erop dat Ether de betere langetermijninvestering is geweest, maar die trend is het afgelopen jaar omgekeerd door toenemend enthousiasme rond de lancering van spot Bitcoin exchange-traded funds, of ETF’s. Echter volgen er mogelijk ook Ether ETF’s later dit jaar (lees hierover meer in het volgende artikel: klik hier).

Dit artikel is samengesteld door het investment team van BitStaete. Wilt u meer weten over het professioneel beleggen in Digital Assets neem dan contact met ons op.

Haerstraat 125
7573 PA Oldenzaal

© 2022 BitStaete | Privacy | website Bureau Peters

Bitstaete

Ons team

Contact